Dispută între putere şi opoziţie privind sesiunea parlamentară
Dacă partidele la putere consideră că toate condiţiile au fost îndeplinite, opoziţia apreciază că sesiunea extraordinară este convocată cu încălcarea Constituţiei.
Articol de Alina Stănuţă, 08 August 2017, 18:18
Senatul şi Camera Deputaţilor sunt în sesiune extraordinară pentru a lua act de ordonanţele de urgenţă emise de guvern în ultima perioadă în domenii cum ar fi pensiile speciale sau majorările de salarii pentru poliţişti.
Dacă partidele la putere consideră că toate condiţiile au fost îndeplinite, opoziţia apreciază că sesiunea extraordinară este convocată cu încălcarea Constituţiei şi a regulamentelor parlamentare.
Conducerea Senatului, reunită în şedinţă a Biroului Permanent, a decis trimiterea către comisiile de specialitate a celor nouă ordonanţe de urgenţă ale guvernului.
Printre acestea, se numără cea privind pensiile de serviciu, plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 8.500 de lei lunar, sau ordonanţa de urgenţă prin care salariile poliţiştilor se majorează cu 10%.
Senatorii din comisiile de specialitate au termen până la finalul lunii august să înainteze avizele şi rapoartele necesare. Plenul Senatului nu s-a putut reuni din lipsă de cvorum, dar Călin Popescu Tăriceanu a explicat că ordonanţele de urgenţă sunt în vigoare pentru că au fost îndeplinite condiţiile constituţionale.
Călin Popescu Tăriceanu: "Şedinţa de Birou Permanent care a fost convocată a fost perfect regulamentară, convocarea Senatului s-a făcut conform prevederilor constituţionale, şedinţa de Birou Permanent a fost statutară, ne-am îndeplinit obligaţia pe care o avem în Constituţie prevăzută de art. 115. Constatăm că nu suntem în cvorum şi ca atare sigur că, având în vedere repartizarea către comisiile de specialitate a proiectelor de lege pentru aprobarea ordonanţelor, comisiile vor putea să lucreze".
Pe de altă parte, liderul senatorilor liberali, Mario Oprea, a contestat prezenţa la şedinţa Biroului Permanent al Senatului a ministrului apărării, Adrian Ţuţuianu, arătând că acesta emite ordonanţe de urgenţă ca membru al guvernului şi apoi, ca parlamentar, le repartizează la comisii.
În ceea ce priveşte Camera Deputaţilor, nu a existat cvorum la şedinţa Biroului Permanent, dar repartizarea la comisiile de specialitate a două ordonanţe de urgenţă în domeniul învăţământului şi cercetării s-a putut face prin decizia plenului. Opoziţia susţine că nu au fost respectate prevederile constituţionale de convocare şi desfăşurare ale sesiunii extraordinare şi ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale.
Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL: "Este nevoie de solicitarea preşedintelui României, solicitarea Biroului Permanent al uneia dintre Camere sau de solicitarea a o treime dintre parlamentari.
"Nici una dintre aceste condiţii nu a fost îndeplinită pentru sesiunea extraordinară convocată la dorinţa domnului Dragnea. Poate că îşi doreşte la Teleorman, dar nu poate să-şi dorească în Parlamentul României decât în baza Constituţiei."