Discuţii între premier şi preşedinte pe teme economice
Victor Ponta va avea o întrevedere cu preşedintele pe tema memorandumului cu FMI şi a proiectului de buget pe 2014, la care vor participa unii miniştri şi guvernatorul BNR.
Articol de Mihaela Enache, 03 Decembrie 2013, 14:18
Premierul Victor Ponta i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu o întrevedere pe tema memorandumului cu FMI şi a proiectului de buget pe 2014, la care să participe atât guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cât şi ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Solicitarea şefului Guvernului a fost formulată într-o scrisoare, după ce preşedintele a anunţat că refuză să semneze memorandumul cu FMI.
Administraţia Prezidenţială a confirmat că la ora 17 va avea loc întâlnirea.
Victor Ponta: "Şantaj" la adresa Parlamentului şi Guvernului
În afara sălii de şedinţă, premierul Victor Ponta a susţinut că refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a semna Memorandumul către FMI este, de fapt, un şantaj la adresa Parlamentului şi Guvernului, pentru a renunţa la constituirea Comisiei de anchetă privind cumpărarea de terenuri de la Călăraşi.
Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu de iresponsabilitate, lipsă de discernământ, egoism şi de folosirea funcţiei pentru a bloca un proiect care nu ţine de el.
Premierul susţine că preşedintele a intervenit în politica fiscală şi bugetară, care aparţine Guvernului şi Parlamentului şi, astfel, a încălcat pactul de coabitare, document în prezent suspendat, la fel ca şi memorandumul cu FMI, spune Victor Ponta.
Astăzi, un purtător de cuvânt al FMI a transmis, într-un comunicat, că "instituţia este la curent cu faptul că preşedintele Traian Băsescu nu este de acord cu măsurile decise de Guvern ca necesare pentru a limita deficitul fiscal la 2,2% din PIB în 2014".
Reprezentanţii FMI anunţă că urmăresc evoluţia situaţiei şi aşteaptă o decizie din partea autorităţilor cu privire la o eventuală modificare a politicilor necesare pentru a atinge ţinta de deficit convenită, înainte de a prezenta pachetul de măsuri Boardului Executiv al Fondului.
Pachetul de măsuri convenit în toamnă de Guvern cu FMI ar fi urmat să fie discutat în şedinţa board-ului din această lună.
Cursul valutar reflectă disputele politice
În acest context, cursul de schimb pe piaţa interbancară a urcat la cea mai mare valoare din ultimele 2 luni: 4 lei şi peste 46 de bani pentru un euro, comentează agenţia Mediafax, care transmite că, potrivit dealerilor, jucătorii mizează pe termen scurt pe deprecierea leului ca urmare a suspendării memorandumului cu FMI.
Premierul Victor Ponta nu estimează efecte imediate, dar calculează că România riscă să piardă sume importante din sursele de finanţare.
"O să vedem zilele următoare dacă sunt probleme pe cursul de schimb sau pe dobânzile pe care le plăteşte statul român. Singurul efect direct pe care îl avem este pierderea acelui 10% în plus pe care îl prim ca şi cofinanţare de la Uniunea Europeană.
"Practic, e vorba de 1,7 miliarde de lei noi pe an, deci 150 de milioane de lei noi pe lună, deci vreo 30-35 de milioane de euro pe care îi pierdem în fiecare lună de la Comisia Europeană. Deci dacă vreţi primul calcul al acestei supărări a preşedintelui, 150 de milioane de euro pe lună pe care îi pierdem de la Comisia Europeană", spune Victor Ponta.
Ieri, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu-şi va pune semnătura pe memorandumul către FMI, pentru că angajamentul Guvernului în privinţa creşterii accizei la combustibili va avea un impact puternic negativ asupra preţurilor şi implicit a inflaţiei.
"Nu îmi voi asuma această măsură, pe care o consider antieconomică, împotriva intereselor României şi împotriva şanselor de relansare a economiei", spune Traian Băsescu.
Preşedintele mai spunea, în declaraţia de aseară, că acest punct din memorandum s-ar putea re-negocia luna viitoare, însă astăzi premierul Victor Ponta a subliniat că nu renunţă la intenţia de a creşte acciza la combustibili, necesară pentru proiectele de infrastructură din 2014.