Discuții în Comisia parlamentară pentru elaborarea legilor justiției
Comisia parlamentară pentru elaborarea legilor justiţiei a continuat astăzi discuţiile asupra primului document din pachet, cel referitor la statutul procurorilor şi judecătorilor.
Articol de Radiojurnal, 27 Noiembrie 2017, 20:14
Comisia specială parlamentară pentru elaborarea legilor justiţiei a continuat astăzi discuţiile asupra primului document din pachet, cel referitor la statutul procurorilor şi judecătorilor.
La propunerea CSM, comisia a stabilit că magistraţii nu vor mai fi suspendaţi de drept din funcţie atunci când sunt trimişi în judecată.
De asemenea, s-a votat că preşedintele României nu mai poate refuza să numească judecători în funcţii de procurori şi procurori în funcţii de judecători.
Preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a explicat votul.
Florin Iordache: Preşedintele face un act normal, în care respectă punctul de vedere şi condiţionalităţile stabilite de CSM. Dacă ne uităm în Constituţie la articolul 132 şi următoarele, se discută despre CSM ca şi garant al independenţei justiţiei.
Parlamentarii PNL şi USR au votat împotriva amendamentului, întrucât îl consideră neconstituţional.
Senatorul liberal Iuliana Scântei.
Iuliana Scântei: În condiţiile în care acum avem un text pentru care deja Curtea s-a pronunţat că eliminarea sau formularea lui în forma aceasta este neconstituţională, preşedintele având dreptul să refuze o singură dată, motivat, o astfel de numire, nu văd de ce trebuie să ne expunem unui viciu de neconstituţionalitate.
Florin Iordache: Am înţeles. E un punct de vedere al dumneavoastră, Comisia... ulian Scântei: În calitate de preşedinte, vă rog să puneţi în aplicare decizia Parlamentului României. lorin Iordache: Asta fac, doamnă!
Propunerile de modificare a legilor justiţiei au fost amplu dezbătute astăzi de reprezentanţi ai societăţii civile şi oameni politici, în emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualităţi.