Discuţii aprinse în şedinţa CSM
Şeful statului şi reprezentanţii magistraţilor şi-au adus acuzaţii reciproce (audio).
Articol de Ionuţ Dragu, 10 Septembrie 2009, 11:52
Interimatul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pe care Consiliul Superior al Magistraturii urmează să-l discute joi, ca urmare a pensionării judecătorului Nicolae Popa, este la limita legii, a declarat preşedintele Traian Băsescu, prezent la şedinţa de plen a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM).
"'Aş vrea să mai fac o observaţie legată de expirarea unor mandate la Înalta Curte, în mod deosebit, de prelungire a unor mandate, tot la Înalta Curte, pe ideea suspendării. După părerea mea, este incorect ca la expirarea unor mandate să nu se propună, conform legii, alte persoane pentru ocuparea funcţiei. Interimatele sau interimatul pe care vreţi să-l stabiliţi chiar astăzi este la limita legii şi nu există nicio justificare să stabilim interimate, decât dacă se face un joc politic, o aşteptare politică ar putea exista, să mai vină cineva şi să dea soluţii. Eu cred că CSM nu poate juca acest joc al aplicării legii la limită", a susţinut şeful statului.
Plenul CSM are pe ordinea de zi de joi cererea de eliberare din funcţie a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ ), Nicolae Popa. Şeful ÎCCJ a depus o cerere de constatare a încetării calităţii de conducător al instanţei supreme, solicitând CSM să fie eliberat şi din funcţia de magistrat, deoarece în data de 1 septembrie a împlinit 70 de ani, vârstă care reprezintă limita maximă de ocupare a funcţiei. Conform Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, preşedintele ÎCCJ este numit de şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii instanţei supreme care au funcţionat la Înalta Curte cel puţin doi ani.
Judecătorul Dan Lupaşcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a susţinut că preşedintele Traian Băsescu nu ştie să prezideze şedinţa de plen a consiliului: "N-aţi căpătat îndemânarea de a conduce o şedinţă a CSM."
Dan Lupaşcu a mai declarat în cadrul şedinţei că se aştepta ca preşedintele să transmită un mesaj şi să se discute chestiunile de pe ordinea de zi a şedinţei CSM. "Nu vreau să vă supăraţi pe mine, dar suntem într-o situaţie gravă", a spus judecătorul, adăugând că în loc să ajute justiţia, mai mult "o înfundă".
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că el poate fi partenerul justiţiei, însă nu în contextul dat, căci judecătorii nu respectă legea: "Nu sunt partenerul justiţiei în condiţiile în care justiţia nu respectă legea, în loc de a judeca, amână. În condiţiile astea nu pot fi partenerul dumneavostră. Dacă instanţele îşi reiau activitatea, pot fi partenerul dumneavoastră."
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, a făcut, joi, în faţa plenului CSM, un apel pentru continuarea formei de protest.
Aceasta a arătat că acest lucru este necesar pentru a apăra "direct, în deplină legitimitate constituţională, statul de drept şi independenţa puterii judecătoreşti, pentru a realiza solicitările corpului de magistraţi". Aceasta a arătat că magistraţii doresc recunoaşterea justiţiei drept domeniu strategic de interes naţional şi elaborarea, până la sfârşitul anului, a unui strategii de consolidare a sistemului judiciar, precum şi încheierea unui pact asupra justiţiei de către puterile executivă, legislativă şi judecătorească.
Pivniceru a mai cerut abrogarea tuturor dispoziţiilor legale adoptate prin ordonanţe de urgenţă prin care este îngrădit statutul magistratului, dar şi garantarea nediminuării pentru toţi judecătorii a veniturilor nete.
De asemenea, potrivit Monei Pivniceru, magistraţii doresc demararea procedurilor pentru preluarea, din 1 ianuarie 2010, de către instanţa supremă a atribuţiilor Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti referitoare la gestionarea bugetelor instanţelor, precum şi a patrimoniului administrat de minister.