Dezbateri pe tema proiectului de modificare a statutului magistraţilor
UPDATE: La Camera Deputaţilor continuă dezbaterea pe articole a iniţiativei legislative de modificare a Statutului judecătorilor şi procurorilor.
Articol de Radiojurnal, 06 Decembrie 2017, 17:35
UPDATE: ora 20.00: La Camera Deputaţilor continuă, la această oră, dezbaterea pe articole a iniţiativei legislative de modificare a Statutului judecătorilor şi procurorilor,transmite reporterul RRA, Amalia Bojescu.
Deputaţii PNL şi USR au cerut în debutul şedinţei retragerea proiectului de pe ordinea de zi, însă solicitarea lor a fost respinsă prin vot.
Reprezentanţii opoziţiei spuneau că nu înţeleg urgenţa dezbaterii acestui proiect şi au precizat că unele prevederi încalcă legea fundamentală a ţării.
Deputatul USR Stelian Ion: "Această lege este o palmă dată peste obrazul justiţiei, peste obrazul a mii şi mii de magistraţi a căror voce nu vreţi să o auziţi. Aţi creat o comisie specială pentru a merge pe repede înainte cu aceste legi şi pentru a da o aparenţă de dezbatere, deşi în general aţi invitat doar prietenii la dezbatere. refuzând explicit participarea celor care au o altă opinie decât a dvs".
În replică, deputatul PSD Alina Tănăsescu spune că proiectul de lege a fost în dezbatere publică şi discutat cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale, iar parlamentarii au putut aduce amendamente.
Alina Tănăsescu: "Vă amintesc că în anul 2005 legile justiţiei au fost adoptate prin răspunderea guvernului. Niciunul din parlamentari nu a putut depune măcar un amendament. Proiectul de lege al PSD a stat o lună de zile în dezbatere publică. De două săptămâni discutăm în comisia specială. Au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor asociaţiilor magistraţilor, ai CSM, au fost reprezentanţi au tuturor partidelor politice care au putut depune amendamente".
Știrea inițială
În plenul Camerei Deputaţilor continuă la această oră dezbaterea pe articole a iniţiativei de modificare a statutului judecătorilor şi procurorilor, în pofida tensiunilor dintre putere şi opoziţie înregistrate la începutul şedinţei, transmite reporterul RRA, Angela Matei.
Dezbaterile au ajuns la articolul 40 şi a fost adoptat inclusiv cel potrivit căruia preşedintele României nu mai poate refuza numirea unui procuror în fucţia de judecător şi invers şi nici pe cea a şefilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Sunt deja cinci ore de când au început discuţiile pe tema proiectului de modificare a statutului magistraţilor, iar din cele peste 730 de amendamente, nici măcar 300 nu au fost supuse votului.
Chiar dacă nici amendamentele admise şi nici măcar cele respinse nu au mai fost susţinute cu argumente în plen, dezbaterile durează, deoarece amendamentele se supun individual la vot. S-au mai redus şi tensiunile.
Între timp, deputaţii USR au renunţat la protestul ad-hoc şi au revenit în bănci, după ce la un moment dat înconjuraseră tribuna de la care se ia cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor, afişând pancarte.
Dezbaterile au fost prelungite până la această oră, după ce în prima parte a zilei opoziţia a apelat la interveţii pe procedură, pentru a întârzia sau chiar a scoate de pe ordinea de zi proiectul privind statutul magistraţilor.
Astfel, acţiunile şi solicitările PNL şi USR au fost inclusiv de sistare a şedinţei în plen.
Nici una nu a trecut de votul majorităţii şi se continuă aceste dezbateri.