Curtea Constituţională amână decizia asupra Legii pensiilor
Judecătorii Curţii Constituţionale au amânat pentru data de 6 octombrie luarea unei decizii în privinţa contestaţiilor depuse de PSD şi PNL la noua Lege a pensiilor.
Articol de Bogdan Mihai, 29 Septembrie 2010, 13:27
Curtea Constituţională a amânat pentru 6 octombrie, soluţionarea sesizărilor PNL şi PSD privind neconstituţionalitatea Legii sistemului unitar de pensii publice.
Legea pensiilor a fost adoptată în 15 septembrie în absenţa opoziţiei, care a părăsit sala de plen.
Legea prevede ca punctul de pensie să fie de 732,8 lei şi vârsta de pensionare să ajungă gradual la 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, până în 2030.
De asemenea, proiectul prevede integrarea în sistemul unitar de pensii a militarilor, poliţiştilor şi a celor care sunt plătiţi prin dreptul de autor.
PSD şi PNL au depus în paralel contestaţii, în urma votului din Camera Deputaţilor, afirmând că legea afectează drepturile câştigate de pensionari şi promovează discriminarea.
Social-democraţii susţin că Legea încalcă principiul neretroactivităţii, prin modificarea punctului de pensie de la 45% din salariul mediu brut pe economie.
La rândul lor, liberalii invocă vicii de procedură la adoptarea legii şi acuză lipsa cvorumului şi a majorităţii de două treimi necesare adoptării unei legi organice.
Adoptarea Legii pensiilor face parte din angajamentul luat de guvern în faţa FMI, documentul fiind promovat de executiv în baza scrisorii suplimentare de intenţie cu Fondul.
Legea pensiilor stârneşte şi conflicte politice
Liderul PSD, Victor Ponta, a anunţat că social-democraţii vor declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, dacă şeful statului va promulga legea pensiilor.
La rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că partidul său va susţine un astfel de demers.
În replică, prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a afirmat că intenţia opoziţiei de suspendare a preşedintelui ţării este o dovadă de imaturitate politică.