CSM "și-a depășit atribuțiile"
UDMR consideră că CSM și-ar fi depășit atribuțiile constituționale, exprimând 'un punct de vedere politic' asupra proiectului de autonomie a așa-numitului ținut secuiesc.
Articol de Cristina Dumitrescu, 13 Septembrie 2014, 16:42
Uniunea Democrată Maghiară din România consideră că CSM și-ar fi depășit atribuțiile constituționale, exprimând 'un punct de vedere politic' asupra proiectului de autonomie a așa-numitului ținut secuiesc.
În opinia UDMR, poziția Consiliului Superior al Magistraturii 'încalcă grav libertatea presei și libertatea de exprimare, principiile fundamentale ale statului de drept și principiile separării puterii'.
Consiliul Superior al Magistraturii nu are voie să se comporte ca un actor politic, mai spun cei de la UDMR, solicitând totodată acestui for să prezinte un raport privind aplicarea efectivă a prevederilor constituționale în domeniul utilizării limbii materne în justiție.
Cu două zile în urmă, Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că proiectul UDMR referitor la autonomia ținutului Secuiesc conține teme ce exced cadrului constituțional în materia înfăptuirii justiției în România, ceea ce este de natură să afecteze independența și prestigiul justiției.
În proiectul menționat, UDMR a propus ca două treimi din instanțele din aceste județe să fie de etnie maghiară.
Mai mult, un judecător ales dintre judecătorii maghiari din așa-zisul ținut Secuiesc ar trebui să facă parte din Consiliul Superior al Magistraturii și să participe la judecarea tuturor cauzelor care privesc aceasta regiune.
Documentul vehiculat în mass-media prevede și că limba maghiară ar urma să devină, alături de română, limbă oficială în regiune, iar cetățenii să aibă drept de opțiune lingvistică, inclusiv în instanță.