Cristina Guseth, retrasă azi-noapte de pe lista noilor miniștri
Premierul desemnat retrage nominalizarea Cristinei Guseth la justiție "pentru a nu vulnerabiliza" încrederea publicului.
Articol de Ionuţ Iamandi, 17 Noiembrie 2015, 09:19
Potrivit unor surse guvernamentale, cu câteva ore înainte de votul de învestire din plenul parlamentului, pentru guvernul Cioloș sunt acum două propuneri pentru preluarea portofoliului ministrului justiției.
Noile propuneri înlocuiesc astfel nominalizarea Cristinei Guseth, directorul fundației Freedom House, retrasă azi-noapte de pe lista noilor miniștri.
Într-o postare pe Facebook, premierul desemnat Dacian Cioloș a precizat că a luat decizia înlocuirii doamnei Guseth "pentru a nu vulnerabiliza" încrederea publicului în ministrul justiției.
Cristina Guseth a fost deja audiată în comisia parlamentară.
"Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel încrederea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru mentinerea credibilitatii activitatii Justitiei, am hotarât sa retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu.
"Dimineață voi inainta conducerii Parlamentului o nouă propunere", mai scria premierul desemnat pe Facebook.
Captură Facebook cu postarea premierului desemnat.
Audieri tensionate
Luni seara, la audierile în comisii, Cristina Guseth a spus că nu are studii juridice, dar că "această problemă poate fi depăşită".
"Ca ministru al justitiei voi genera strategii, politici publice si voi incerca sa continui reforma care atat de mult solicitat in momentul de faţă", a spus Cristina Guseth.
"În Europa sunt trei miniștri ai justitiei care nu sunt absolvenţi de drept, respectiv în Franţa, unde ministru e un economist, în Marea Britanie, unde e un jurnalist si in Suedia, cu un ministru chimist", a susținut reprezentanta ONG-ului.
Ea a fost întrebată de parlamentari cum vede revizuirea sistemului de imunități. După audieri, Cristina Guseth a admis în fața jurnaliștilor că la această întrebare "s-a blocat".
Mai mulți parlamentari din comisia de audieri s-au declarat nemulțumiți de prestația doamnei Guseth, însă la final comisia a adoptat un raport favorabil, cu 41 de voturi "pentru", pe lângă şase voturi "împotrivă" şi şase abţineri.