Consultări la Cotroceni cu partidele de la putere şi cu PSD
Preşedintele Traian Băsescu a discutat la Palatul Cotroceni şi cu reprezentanţii PSD, după ce înainte se consultase cu partidele ce susţin coaliţia de guvernământ.
Articol de Andreea Marin, 13 Decembrie 2010, 18:47
Preşedintele Traian Băsescu a discutat la Cotroceni cu reprezentanţii Partidului Social-Democrat, după ce în cursul după-amiezii a decis să convoace o întâlnire separată, cu opoziţia.
PNL şi PC au refuzat oferta de a participa la aceste consultări.
Victor Ponta a explicat la Palatul Cotroceni că demersurile preşedintelui îşi pot găsi susţinere la social-democraţi, dar cu anumite condiţii.
"Sunt lucruri mult prea serioase, ca să ne jucăm, ne-aţi chemat separat, am venit să vă spunem, pe tema spaţiului Schengen, nu aveţi nicio problemă cu opoziţia. Dimpotrivă.
"Dacă sunt probleme tehnice, care ţin de parlament, o să aveţi din partea noastră tot sprijinul, iar în ceea ce priveşte parlamentul, o situaie normală, cât timp, totuşi, nu există o soluţie corectă la problema doamnei Anastase, va fi foarte dificil, dar dacă există orice fel de soluţie de deblocare, noi nu ne opunem", a afirmat liderul PSD.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat că ar fi fost dispus chiar să facă anumite concesii, în ceea ce priveşte consultările cu cel puţin o parte a opoziţiei - consultări pe care le consideră foarte importante.
"Cred că dialogul era necesar şi vă asigur că eram dispus să-l fac şi în alte condiţii decât neapărat la Cotroceni, dacă aceasta ar fi fost o solicitare a dumneavoastră, bineînţeles, prin execepţie, însă, problemele care trebuie discutate ţin şi de opoziţie. Sigur, aş vrea să ştiu şi punctul dumneavoastră de vedere, pentru că al coaliţiei la putere, îmi este cunoscut", a declarat şeful statului.
Traian Băsescu a discutat şi cu susţinătorii coaliţiei
Anterior, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu reprezentanţii formaţiunilor politice care susţin arcul guvernamental.
Preşedintele a declarat că trebuie analizată capacitatea majorităţii parlamentare de a îndeplini un program legislativ.
El a atras atenţia că există "riscul de a rata şi de a împinge ţara într-un derapaj", dacă nu sunt adoptate legile ce reprezintă condiţionalităţi pentru acordarea următoarei tranşe de la Fondul Monetar Internaţional, al cărui board se reuneşte în 7 ianuarie 2011.
Premierul Emil Boc a punctat faptul că, în acest moment, există o voinţă politică deplină din punct de vedere al coaliţiei, pentru ca România să intre în 2011 cu bugetul de stat, salarizare unitară şi legea educaţiei naţionale aprobate.
Prim-ministrul a mai declarat că priorităţile guvernului pentru anul viitor sunt susţinerea investiţiilor, a locurilor de muncă şi a întreprinderilor mici şi mijlocii.
Potrivit corespondentului România Actualităţi, Oana Bâlă, şeful executivului a vorbit despre o voinţă deplină a coaliţiei pentru adoptarea legilor prioritare.
"În acest moment există o voinţă deplină, din punct de vedere politic, a coaliţiei de guvernare pentru a finaliza până la sfârşitul anului cele mai importante proiecte legislative aflate în dezbaterea parlamentului, astfel încât România să poată intra în anul 2011, pe de-o parte, cu un buget de stat aprobat şi, pe de altă parte, cu restul condiţionalitătilor pe care le avem în raport cu românii şi cu organismele internaţionale îndeplinite", a declarat Emil Boc.
Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Béla, i-a vorbit şefului statului despre importanţa aderării României la spaţiul Schengen, în timp ce preşedintele UNPR, ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, a punctat importanţa taxei de solidaritate.
Următorii 10 ani vor fi extrem de dificili la nivel internaţional, a spus liderul Grupului Minorităţilor Naţionale din parlament, Varujan Pambuccian, care a precizat că România va fi afectată în mod direct de această situaţie.