Comisia specială a votat înfiinţarea secţiei de investigare a magistraţilor
Comisia parlamentară a mai aprobat şi propunerea ca serviciile din cadrul DNA să nu poată fi create fără avizul Secţiei pentru procurori a CSM
Articol de Iulia Gherman, 07 Decembrie 2017, 19:37
Comisia parlamentară specială privind legile justiţiei a stabilit, astăzi, că este necesară înfiinţarea unei secţii speciale de investigare a infracţiunilor care au legătură cu actul de justiţie săvârşit de procurori şi judecători.
Aceeaşi comisie a votat şi propunerea ca serviciile, birourile sau alte compartimente de activitate din cadrul DNA să nu poată fi create fără avizul Secţiei pentru procurori a CSM.
Reporterul RRA Iulia Gherman relatează că parlamentarii PNL şi USR din Comisia specială care vizează legile justiţiei au votat împotriva înfiinţării unei secţii de investigare a procurorilor şi judecătorilor.
Reprezentanţii opoziţiei au declarat că majoritatea magistraţilor s-au opus constituirii unei asemenea structuri în cadrul Parchetului General.
Ioan Stelian, deputat USR: "Nu există un fenomen infracţional care să justifice înfiinţarea nici a unei secţii, nici a unei direcţii de investigare a infracţiunilor săvârşite de judecători şi procurori. Va fi o structură de intimidare şi de presiune asupra magistraţilor."
Deputatul PNL Cătălin Predoiu a subliniat că PSD şi ALDE doresc să gonească DNA de cât mai multe atribuţii: "Faptul că citaţi cazuri în care credeţi, aţi auzit, vi se pare, aşa de departe, pare cumva că este o acţiune mult prea dură a unei instituţii care prin natura ei se confruntă cu un fenomen dur nu este un argument pentru a destabiliza o instituţie."
Parlamentarii PSD şi ALDE, susţinuţi de UDMR, spun însă că noua structură a fost înfiinţată pentru a creşte garanţiile de independenţă ale procurorilor.
Florin Iordache, preşedintele comisiei: "Noi, grupul PSD suntem de acord că se justifică înfiinţarea unei secţii în subordinea procurorului general care să investigheze clar infracţiunile din justiţie."
Comisia parlamentară a hotărât că procurorul şef al secţiei este numit de plenul CSM, pe baza unui interviu transmis în direct. În aceeaşi şedinţă, Comisia a decis că DNA nu va putea deschide servicii teritoriale fără avizul CSM.