Comisia de la Veneţia, opinie privind situaţia constituţională
Comisia de la Veneţia a fost invocată în discuţiile legate de referendumul pentru demiterea preşedintelui, inclusiv în ce priveşte impunerea cvorumului electoral.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Septembrie 2012, 07:21
Comisia pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei are de prezentat, la începutul lunii viitoare o opinie privind, situaţia constituţională din România şi a ordonanţelor de urgenţă pentru modificarea Legii Curţii Constituţionale şi a Legii referendumului.
În fapt, Comisia pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei, mai cunoscută sub numele de Comisia de la Venetia, este un grup de experti constituţionali care recomandă statelor membre ale Consiliului Europei proceduri şi legislaţie cu scopul de a proteja democraţia şi statul de drept.
Comisia de la Veneţia a fost invocată în controversele legate de referendumul pentru demiterea preşedintelui, inclusiv în ce priveşte impunerea cvorumului electoral, în condiţiile în care, o recomandare din trecut a Comisiei spunea că nu este indicat un astfel de prag.
Ca să îşi poată elabora opinia aşteptată luna viitoare, delegaţia s-a întâlnit cu membrii Curţii Constituţionale.
Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean a spus că judecătorilor li s-a cerut să facă o comparaţie între suspendarea preşedintelui din 2007 şi cea din această vară.
Preşedintele acuză
În faţa delegaţiei Comisiei de la Venetia, preşedintele Traian Băsescu a acuzat guvernul şi majoritatea parlamentară că au comis, ceea ce el a catalogat drept un "lanţ de abuzuri", ca de exemplu emiterea unor ordonanţe de urgenţă care să scoată deciziile parlamentului de sub verificarea Curţii Constitutionale.
Dar, preşedintele s-a arătat mulţumit de deznodământ.
"Concluzia mea este că în acest moment România are instituţii capabile să reziste presiunilor politice. Aceste evenimente ne-au dat oportunitatea să vedem această realitate, fie că este o surpriză pentru mulţi oameni sau că este o confirmare a faptului că România este un stat de drept, în care instituţiile pot acţiona în cazul în care au loc abuzuri politice", a spus Traian Băsescu.
Statul de drept "nu a fost în pericol"
Şi premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu delegaţia Comisiei de la Venetia şi a explicat că statul de drept în România nu a fost niciodată în pericol, în ultimele luni.
La parlament, senatorul PNL Ioan Ghişe, membru în comisia juridică a Senatului, a oferit delegaţiei Comisiei de la Veneţia, câteva documente privind cadrul constituţional în România.
Ioan Ghişe a participat la întâlnirea cu delegaţia a preşedintelui Senatului, Crin Antonescu.
Senatorul liberal a spus că s-a discutat despre ceea ce el a numit deciziile contradictorii ale Curţii Constituţionale şi că delegaţiei i s-a explicat că termenul scurt dat de parlament Curţii, în seara suspendării preşedintelui, a fost firesc pentru că oricum avizul Curţii era doar consultativ.
Delegaţia Comisiei pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei urmează să se mai întâlnească cu PDL si UNPR.