Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cinci zile de foc în politică(timeline)

Săptămâna a început cu schimbarea Avocatului Poporului şi a preşedinţilor celor două camere şi s-a încheiat cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Cinci zile de foc în politică(timeline)
Preşedintele Traian Băsescu. Foto: Agerpres.

Articol de Paul Poteraşi, 07 Iulie 2012, 10:49

În ultima săptămână alianţa aflată la putere, USL, a reuşit să schimbe preşedinţii camerelor parlamentului, să îl înlocuiască pe cel care ocupa funcţia de Avocatul Poporului, să modifice unele atribuţii ale Curţii Constitituţionale şi să modifice legea referendumului.

Ofensiva majorităţii parlamentare s-a încheiat cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, cererea aceasta fiind votată de 256 de parlamentari.

Tot vineri seara s-a decis ca referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României să aibă loc în data de 29 iulie.

LUNI
Grupurile parlamentare USL se reunesc.
Crin Antonescu declară că, în cursul săptămânii, în cadrul sesiunii extraordinare a parlamentului, USL ar putea depune şi chiar vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
MARŢI
Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară şi îl revocă din funcţie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, funcţia fiind preluată interimar de către Valer Dorneanu. PDL anunţă că atacă la Curtea Constituţională decizia.
Senatorii USL reuşesc să-l schimbe din funcţia de preşedinte al Senatului pe Vasile Blaga, iar în urma unui vot în plen este ales Crin Antonescu să ocupe această funcţie. Crin Antonescu devine astfel al doilea om în stat şi posibil preşedinte interimar în cazul suspendării lui Traian Băsescu. Vasile Blaga atacă decizia la Curtea Constituţională.
Roberta Anastase este revocată din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru modul în care ar fi condus, anul trecut, o şedinţă de plen. În locul ei este votat Valeriu Zgonea. Roberta Anastase spune că atacă decizia în cazul ei la Curtea Constituţională.
Preşedintele Traian Băsescu susţine o conferinţă de presă în care afirmă că scopul acţiunii USL, UDMR, UNPR ar fi punerea sub control a justiţiei, suspendarea şefului statului fiind, în opinia sa, doar o etapă în acest plan. Traian Băsescu face apel la liderii majorităţii să oprească imediat "atacurile la adresa instituţiilor statului".
MIERCURI
Liderii USL depun la parlament o cerere de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, acuzându-l de şapte încălcări ale Constituţiei. Traian Băsescu este acuzat că ar fi instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, ar fi făcut presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituţionale şi s-ar fi substituit guvernului. Preşedintelui i se mai reproşează că a declarat că nu va numi premier USL chiar dacă Uniunea va obţine majoritatea absolută în parlament.
Executivul adoptă o ordonanţă de urgenţă care elimină hotărârile parlamentului dintre actele asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională. Această hotărâre de urgenţă este publicată miercuri în Monitorul Oficial.
Tot în Monitorul Oficial sunt publicate şi hotărârile referitoare la revocarea lui Vasile Blaga şi Roberta Anastase.

JOI
Parlamentul se reuneşte în plen comun pentru citirea documentului de suspendare a şefului statului.
Preşedintele Băsescu este prezent şi declară că USL şi-ar dori să pună justiţia şi instuţiile sub control, "aşa cum doreşte Dan Voiculescu". El anunţă că va fi prezent şi la dezbaterea cererii de suspendare.
Parlamentul respinge, prin vot, solicitarea PDL privind costituirea unei comisii de anchetă în legătură cu cele şapte acuzaţii aduse preşedintelui.

Parlamentul solicită avizul consultativ al Curţii Constituţionale, stabilind un termen limită până la care instituţia să se pronunţe: vineri la ora 12. Şedinţa de dezbatere şi vot asupra suspendării este programată pentru vineri la ora 17.

PDL organizează în Capitală, în Piaţa Revoluţiei, un miting de protest faţă de măsurile USL la care participă printre alţii Cristian Preda, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu şi Mihai Neamţu. Aceştia critică, în discursuri, decizia de suspendare şi îşi exprimă spijinul pentru preşedinte.
În Piaţa Universităţii are loc un protest împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi împotriva întregii clase politice.
Guvernul adoptă o ordonanţă care stabileşte că preşedintele este demis, după suspendare, la referendum, cu majoritatea celor prezenţi la vot, şi nu cu majoritatea celor înscrişi pe liste, revenindu-se astfel la reglementarea de dinaintea modificării legii de fosta majoritate parlamentară. În actul normativ se prevede că la vot la referendum participă şi românii din străinătate.Ordonanţa este publicată în Monitorul Oficial aproape de miezul nopţii.
VINERI
Curtea Constituţională se reuneşte în şedinţă la ora 9 pentru a analiza cererea înaintată de USL privind solicitarea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
Conducerea Parlamentului respinge, prin vot, propunerea PDL ca plenul dedicat suspendării să fie amânat până la pronunţarea Curţii.
Curtea Constituţională anunţă într-un comunicat că judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost ameninţată - înainte de discuţiile de vineri pe suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu - cu privire la votul pe care urmează sa-l dea.
Senatorul PSD, Dan Şova, susţine că magistraţii CCR nu au menţionat că "avizul ar fi pozitiv sau negativ, dar, aşa cum se vede din conţinutul lui în patru puncte, Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pentru continuarea procedurii şi pentru suspendarea preşedintelui României".
Liderii PDL Vasile Blaga şi Emil Boc susţin că nu există motive ca preşedintele să fie suspendat, iar că avizul Curţii Constituţionale ar fi fost unul negativ.
Avizul Curţii Constituţionale ajunge la parlament.
La ora 17.00 începe sesiunea reunită a celor doua camere ale parlamentului în care este dezbătută solicitarea de suspendare a preşedintelui.
Preşedintele susţine în plen că nu reuşeşte să coabiteze cu PSD şi PNL. "Primul lucru de care aţi considerat că trebuie să vă ocupaţi e suspendarea preşedintelui", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele USL, Crin Antonescu, susţine că: "noi dorim să vă suspendăm azi. În realitate, dumneavoastră v-aţi autosuspendat de ani buni din funcţia de preşedinte". Crin Antonescu susţine că dacă preşedintele nu va fi demis la referendum atunci acesta se va retrage din viaţa politica. Traian Băsescu părăseşte plenul parlamentului când la vorbeşte în plen Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că fiecare parlamentar al uniunii va vota după cum îi dictează conştiinţa. Liderii minorităţilor şi liderii UNPR nu doresc să vorbească în plen.
"M-aţi acuzat că sunt dictator. Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei poziţia de premier sau a serviciilor secrete?", a spus Traian Băsescu în încheierea dezbaterilor. Preşedintele a mai adăugat că are conştiinţa împăcată că şi-a făcut datoria faţă de ţara şi faţă de popor.
Parlamentarii au votat pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu cu 256 de voturi "pentru" şi 114 "împotrivă". Preşedintele Traian Băsescu este suspendat din funcţie.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, propune ca referendumul pentru demiterea preşedintelui să fie organizat pe 29 iulie. Propunerea este adoptată de parlament.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, după suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu de către parlament, că îşi va exercita mandatul de interimat la Cotroceni, explicând că o va face cu "responsabilitate şi discreţie".
"Pe perioada mandatului interimar, voi proceda ca orice om normal, fac deosebirea şi o voi face toată perioada între un preşedinte ales şi unul interimar", a mai spus Crin Antonescu.
Preşedintele a dat asigurări într-o declaraţie de presă că dacă se va întoarce la Cotroceni după 29 iulie, iar premierul Victor Ponta va fi încă în funcţie, nu îi va da acestuia un nou mandat în toamnă chiar dacă USL câştigă alegerile.
"Victor Ponta nu ar trebui să aştepte data de 29 iulie. El în momentul de faţă este un om despre care toată Europa ştie că plagiază. Poate că Victor Ponta gândeşte altă soluţie pentru viaţa lui decât să rămână premier cu această ştampilă pusă pe frunte", a spus Traian Băsescu.

Imediat dupa aflarea votului din parlament, preşedintele Traian Băsescu a spus că a sesizat Curtea Constituţională.
"Am sesizat Curtea Constituţională pentru a epuiza toate căile de atac împotriva unui abuz ca cel din 2007", a declarat Traian Băsescu."Dar să fie foarte clar: vreau să apar astfel funcţia de preşedinte, nu ţin la scaunul de preşedinte.
"Vom merge la referendum şi voi avea şansa să explic poporului deciziile luate în timpul mandatului meu", a spus Traian Băsescu.


Preşedintele "ar fi încercat să diminueze rolul premierului"
Politică 06 Iulie 2012, 11:53

Preşedintele "ar fi încercat să diminueze rolul premierului"

Magistraţii Curţii Constituţionale nu au oferit clar un aviz pozitiv sau negativ asupra cererii de suspendare a preşedintelui...

Preşedintele "ar fi încercat să diminueze rolul premierului"
Președinții celor două camere ale Parlamentului vor fi alesi luni dimineață
Politică 22 Decembrie 2024, 17:11

Președinții celor două camere ale Parlamentului vor fi alesi luni dimineață

PSD și PNL au programate duminică ședințe separate pentru a valida propunerea de premier și lista de ministere.

Președinții celor două camere ale Parlamentului vor fi alesi luni dimineață
PSD, ședință pentru validarea propunerii de premier și listei de ministere
Politică 22 Decembrie 2024, 16:23

PSD, ședință pentru validarea propunerii de premier și listei de ministere

Ședința are loc în urma negocierilor de la Vila Lac cu PNL, UDMR și minoritățile naționale pentru formarea noului Executiv....

PSD, ședință pentru validarea propunerii de premier și listei de ministere
Klaus Iohannis a anunțat când va desemna premierul
Politică 22 Decembrie 2024, 16:10

Klaus Iohannis a anunțat când va desemna premierul

Potrivit șefului statului, există premise ca în foarte scurt timp, în urma negocierilor, să se contureze o formațiune...

Klaus Iohannis a anunțat când va desemna premierul
Plenul Camerei Deputaților a votat componența comisiilor de specialitate
Politică 22 Decembrie 2024, 14:05

Plenul Camerei Deputaților a votat componența comisiilor de specialitate

PSD va conduce șapte comisii permanente, AUR - patru, PNL - patru, USR - trei, UDMR - trei, iar S.O.S. România și POT câte o...

Plenul Camerei Deputaților a votat componența comisiilor de specialitate
VIDEO: Klaus Iohannis amână desemnarea unui prim-ministru
Politică 22 Decembrie 2024, 13:51

VIDEO: Klaus Iohannis amână desemnarea unui prim-ministru

Preşedintele României a declarat că "imediat după votarea preşedinţilor celor două Camere" va face o desemnare pentru poziţia...

VIDEO: Klaus Iohannis amână desemnarea unui prim-ministru
Coaliția PSD, PNL, UDMR și minorități îl va propune premier pe Marcel Ciolacu
Politică 22 Decembrie 2024, 12:38

Coaliția PSD, PNL, UDMR și minorități îl va propune premier pe Marcel Ciolacu

Liberalii nu vor avea o propunere pentru funcția de prim-ministru la consultările cu șeful statului și susțin varianta...

Coaliția PSD, PNL, UDMR și minorități îl va propune premier pe Marcel Ciolacu
AUR anunță că nu îl recunoaște pe Klaus Iohannis ca președinte legitim
Politică 22 Decembrie 2024, 12:08

AUR anunță că nu îl recunoaște pe Klaus Iohannis ca președinte legitim

Alianța pentru Unirea Românilor precizează că nu îl recunoaște pe Klaus Iohannis ca președinte legitim și "că va acționa în...

AUR anunță că nu îl recunoaște pe Klaus Iohannis ca președinte legitim