Alegeri locale în iunie şi parlamentare în noiembrie
Potrivit judecătorilor Curţii Constituţionale, economiile care s-ar face la buget prin comasarea alegerilor nu ajung să compenseze neajunsurile unui scrutin comun pentru locale şi parlamentare.
Articol de Amalia Bojescu, 03 Februarie 2012, 14:48
Curtea Constituţională a publicat o motivare după ce a admis, săptămâna trecută, sesizarea opoziţiei care ataca mai mute articole din legea comasării alegerilor.
Pe câteva zeci de pagini, Curtea explică, de exemplu, că organizarea alegerilor parlamentare şi locale în aceeaşi zi ar încălca dreptul de a fi ales şi ar complica procesul electoral.
În consecinţă, astfel s-ar putea ajunge în situaţia ca timpul efectiv alocat votării să fie insuficient pentru ca toţi alegătorii să-şi exercite acest drept.
Economiile care s-ar face la buget, nu justifică, mai consideră judecătorii Curţii Constituţionale, transformarea alegerilor într-un proces electoral atât de complex.
Alegeri, aşadar, locale în iunie şi parlamentare în noiembrie - este prima concluzie a reprezentanţilor puterii, care aşteptau motivaţia de vineri pentru a lua o decizie cu privire la organizarea alegerilor.
"Partidul Democrat Liberal va respecta decizia Curţii Constituţionale chiar dacă acest lucru va afecta imaginea coaliţiei", spune secretarul general, Ioan Oltean.
De altfel, strategia partidelor aflate la guvernare va fi stabilită la începutul săptămânii într-o şedinţă a coaliţiei.
Potrivit lui Ioan Oltean, motivarea Curţii arată clar că anul acesta se preconizează alegeri locale în iunie şi parlamentare în noiembrie.
El a adăugat că executivul va opera rectificări bugetare pentru ca alegerile să fie organizate în bune condiţii.
"Categoric, declararea neconstituţională a unui act normativ pe care puterea şi Partidul Democrat l-a susţinut şi l-a trecut prin Parlament nu este un lucru care să nu te afecteze; este o chestiune care are consecinţe negative.
"Noi am analizat printr-o anumită prismă constituţionalitatea acestui act normativ, judecătorii care sunt suverani au avut alte unităţi de măsură, ei sunt suverani şi nu noi", a declarat Ioan Oltean.
Opoziţia salută decizia Curţii şi astfel revenirea la normalitate a procesului electoral
În opinia USL, amânarea alegerilor locale ar fi fost un proces nedemocratic şi neconstituţional şi ar fi încălcat Convenţia de la Veneţia care spune că nu trebuie modificată legislaţia în an electoral.
Deputatul PNL, Alina Gorghiu, crede însă că PDL nu va renunţa la ideea modificării legislaţiei electorale.
"Partidul Democrat Liberal acum nici nu ar trebui să mai îndrăznească să vină cu ideea modificării legii electorale, după ce a suportat această lovitură destul de mare prin respingerea legii şi admiterea sesizării pe care USL a făcut-o către Curtea Constituţională.
"Este un semn extrem de bun pentru democraţia din România că s-a admis această sesizare a Uniunii Social Liberale tocmai pentru că încălca dispoziţiile legale în vigoare şi dispoziţiile constituţionale", a declarat Alina Gorghiu.
Uniunea Social Liberală consideră că actualul guvern ar trebui să demisioneze, ca urmare a modului în care a tratat problema amânării alegerilor.