Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Al doilea guvern român demis prin moţiune de cenzură(UPDATE)

LIVE UPDATES: Preşedintele României, Traian Băsescu, invită partidele la consultări. De la ora 17.00 este invitat PSD, la 17.30 PNL, la ora 18.00 PC, ultimii fiind invitaţi reprezentanţii PDL.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu ia cuvântul la tribuna Parlamentului. Foto: Agerpres.

Articol de Sorin Solomon, 27 Aprilie 2012, 09:29

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis vineri o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, vineri, la Palatul Cotroceni.

Programul consultărilor va fi următorul 17.00 - 17.30 – Partidul Social Democrat; 17.30 - 18.00 – Partidul Naţional Liberal; 18.00 - 18.30 – Partidul Conservator;18.30 - 19.00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale; 19.00 - 19.30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;19.30 - 20.00 - Uniunea Naţională pentru Progresul României; 20.00 - 20.30 – Partidul Democrat Liberal.

15:15. Premierul demis Mihai Răzvan Ungureanu, mulţumeşte miniştrilor care au format guvernul pe care l-a condus şi a afirmat că "nu mi-am spus ultimul cuvânt".

15:03. Moţiunea de cenzură, "Opriţi guvernul santajabil. Aşa nu, niciodată", depusă de USL, a trecut cu 235 de voturi "pentru", din cele 248 de voturi exprimate, patru voturi au fost anulate.

Audio: Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anăstase anunţă rezultatul votului.

14:46. Urnele de vot au fost readuse în sala de plen, deorece senatorul Georgian Pop, cel care a făcut apelul senatorilor şi deputaţilor nu a votat. El şi-a exprimat votul.

14:42. Votul s-a încheiat.

Votul în Parlament a moţiunii de cenzură a început. Votul este secret, cu bile, dar majoritatea parlamentarilor arată modul în care votează.

Senatorul Sorina Plăcintă nu a participat la vot.

14.00. Senatorul Sorina Plăcintă i-a acuzat pe jurnaliştii care o chestionau, pe holurile Parlamentului, în legătură cu plecarea sa din PDL, că nu se mai satură să umble după ea şi după familia ei.

Jurnaliştii au aşteptat-o pe Plăcintă la ieşirea din sala de plen, după discuţia pe care aceasta a avut-o cu Udrea.

Ziariştii au întrebat-o dacă pleacă din PDL şi dacă este emoţionată.

Vizibil enervată, Sorina Plăcintă le-a spus ziariştilor pe un ton agresiv: "Sunt emoţionată. Mă doare burta. Nu vă mai săturaţi să umblaţi după mine şi după familia mea!".

13.55. Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu afirmă că senatorul PDL, Sorina Plăcintă, este împiedicată să voteze, fiind sechestrată în cabinetul în biroul deputatei Raluca Turcan.

Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, neagă acest fapt şi o acuză pe Lia Olguţa Vasilescu că oferă informaţii false.

Senatorul Sorina Plăcintă şi deputatul Elena Udrea discută în timpul deliberării moţiunii de cenzură. Foto: Agerpres.

13:40. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu: "Nu am făcut niciodată atacuri la persoană. Discursul meu a fost sobru şi argumentat. Nu am lansat invective. Ceea ce a venit în schimb au fost invective şi atacuri la persoană. Aceasta arată unde s-a ajuns cu discursul politic. Sunt convins că se poate face şi altfel politică".

Senatorul PDL, Sorina Plăcintă, despre care s-a afirmat că ar urma să plece la PNL, a avut o discuţie într-o bancă din plen cu Elena Udrea, Sorina Plăcintă fiind surprinsă de camerele de luat vederi plângând.

12:30. Preşedintele PNL Crin Antonescu: "Guvernul dumneavostră a făcut la vedere cea mai partizană alocare de fonduri pentru un partid. Pentru asta trebuie să plecaţi".

"Noi, cei din PNL, credem că atunci când e vorba de privatizări care presupun resurse naturale ale României, trebuie să avem transparenţă, studii serioase din surse serioase, dezbateri publice, o dezbatere în Parlament şi trebuie să integrăm fiecare privatizare într-o strategie de dezvoltare economică a acestei ţări".

Audio:

Discursul în parlament al preşedintelui PNL, Crin Antonescu:

12:25. Deputatul Cătălin Croitoru: "Voi vota cu bilele la vedere. O să-mi încetez activitatea în grupul PDL şi voi activa în grupul parlamentar al PSD".

Ora 12:10. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, precum şi liderii PDL Vasile Blaga, Roberta Anastase, Ioan Oltean şi Emil Boc s-au reunit în biroul preşedintelui Camerei, în timp ce în plen se dezbate moţiunea de cenzură.

Ora 11:50. Deputatul PNL, Ciprian Dobre, a ţinut un discurs în limbile maghiară, engleză şi română.

11:25. Preşedintele PSD, Victor Ponta : "Doresc în intervenţia mea să prezint viziunea USL, cel mai mare grup politic din Parlament şi cea mai mare forţă politică din România referitor la situaţia actuală".

"Trebuie rezolvate cele şase grave probleme deschise în doar cele 80 de zile de existenţă ale guvernului Băsescu-Ungureanu, nu poţi să dai toată vina pe cel care execută, ci şi pe cel care decide. Îmi doresc să nu mai avem ocazia să ascultăm raportul a 100 de zile".

Audio:

Discursul în parlament al preşedintelui PSD, Victor Ponta:

"Avem datoria să spunem care sunt soluţiile noastre şi ce trebuie făcut cât mai repede posibil pentru România. Singura caracteristică a guvernului Ungureanu este aroganţa. Când nu te bazezi pe nimic, aroganţa e un simplu viciu şi poate să te transforme în ridicol".

"Există un principiu european, autonomia universitară. Să încalci acest principiu ca să fii sigur că te mai susţine UDMR e un lucru pe care doar premierul Ungureanu îl consideră normal. Decizia în universitate trebuie luată doar conform principiului autonomiei universitare".

"Am discutat în Coaliţie şi suntem gata cu toţii să conducem România"

Ora 11:10. Deputatul PSD, Adrian Nastase : "În acest moment nu există o bază legală pentru exploatarea gazelor de şist. Guvernul nu avea dreptul să dea licenţă pentru un acord de explorare-exploatare. Dacă guvernul a acceptat acest lucru, s-a făcut fără o bază legală".

Ora 10.15. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu ia cuvântul la tribuna Parlamentului.

Audio:

Discursul în parlament al premierului Mihai Răzvan Ungureanu:

"Multiculturalismul e însăşi esenţa UE. Minorităţile nu sunt abstracte, sunt alcătuite din oameni reali, cu nevoi concrete".

"UMF-Târgu Mureş: E prima când un guvern se confruntă cu o moţiune în care e acuzat de respectarea legii educaţiei. La Bucureşti discutăm politicianist şi steril pe o temă care e închisă de textul legii. Soluţia nu afectează cu nimic structura actuală a universităţii si nici studenţii înmatriculaţi."

"Alocările din fondul de urgenţă s-au făcut pe baza cofinanţării proiectelor în curs de implementare şi care beneficiază de fonduri europene, pentru plata unor arierate ale comunităţilor locale. Alocările au fost făcute dincolo de orice culoare politic. Am fost acuzat că au fost alocaţi bani la o primărie unde primarul e arestat. Nu se poate penaliza o comunitate locală pentru greşelile făcute de un ales local".

"Oferta la Transelectrica a reprezentat un succes. După încheierea cu succes a ofertei, s-a încasat suma de 37,6 milioane euro. Câştigul statului român nu e reprezentat doar de bani, ci transmite şi un semnal de încredere privind forţa economiei româneşti.

"Toate marile bănci de investiţii internaţionale au apreciat la superlativ modul în care s-a efectuat această vânzare. Bursa e garanţia transparenţei şi a eficienţei".

"Aţi invocat că guvernul înstrăinează resursele. Zăcământul nu se vinde, conform prevederilor din legea minelor. Zăcământul de la Roşia Poieni nu a fost supus evaluării pentru că nu face obiectul vânzării şi nu poate fi vândut".

"Acest guvern a decis să schimbe practica, iar contractele sunt pe siteul ANRM. Autorii moţiunii s-au pus în situaţia de a fi fost prim miniştri. Au contestat aprobarea în 2004 a concesionării perimetrului Bârlad unei companii de la care Chevron a preluat ulterior concesiunea.

"Domnilor de la PSD, ce consultări au avut loc cu cetăţenii din Bârlad? Cum le răspundeţi propriilor colegi, domnule prim ministru Adrian Năstase?"

"Mă bucur că am reuşit să aduc Opoziţia din nou în Parlament, aşa cum am promis la începutul mandatului" a declarat prim ministrul Mihai Răzvan Ungureanu.

Liderii opoziţiei transmit delegaţiei Fondului Monetar Internaţional aflată la Bucureşti un mesaj de provizorat politic deloc avantajos pentru cetăţenii ţării, care slăbeşte forţa de negociere cu instituţia financiară şi poate conduce la destabilizare şi incertitudine, a declarat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

"Regret că am în faţa mea mulţi politicieni şi puţini oameni de stat. Distrugeţi ideea de opoziţie, care ar trebui să contribuie la soluţii constructive. Semantarii moţiunii sunt mult mai departe de ideea Uniunii Europene decât mi-aş fi putut imagina şi vor o Românie arhaică".

"La două zile de la discursul preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, în plenul Parlamentului, revin aici pentru a apăra stabilitatea acestei ţări."

"Moţiunea priveşte spre trecut, nu spre viitor".

Mihai Răzvan Ungureanu susţine că gestul Opoziţiei de a aduce în Parlament moţiunea este unul iresponsabil, "care va genera instabilitate politică".

Premierul s-a declarat "mâhnit" de moţiunea de cenzură.

"Autorii şi semnatarii moţiunii sunt mult mai departe de valorile europene decât mi-aş fi putut eu imagina. E o invitaţie către România arhaică, în care interesul cetăţeanului nu e reprezentat în niciun fel.

"Autorii moţiunii pornesc de la premisa că votul poate fi cumpărat, că electoratul e corpuptibil. Îmi pare rău, nu împărtăşesc aceasta logică".

Ora 9.35: Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu prezintă în plenul parlamentului textul moţiunii de cenzură.

Opoziţia a depus moţiunea de cenzura la parlament
Politică 18 Aprilie 2012, 18:36

Opoziţia a depus moţiunea de cenzura la parlament

Moţiunea de cenzură "Opriţi guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!" vizează strategia guvernului privind privatizările,...

Opoziţia a depus moţiunea de cenzura la parlament
BEC: Decizie privind votul la urna specială
Politică 16 Septembrie 2024, 21:44

BEC: Decizie privind votul la urna specială

Nu este obligatorie prezentarea unei adeverințe medicale care să fie eliberată de către medicul de familie.

BEC: Decizie privind votul la urna specială
Ludovic Orban va candida la președinția României
Politică 16 Septembrie 2024, 20:37

Ludovic Orban va candida la președinția României

Președintele Partidului Forța Dreptei, fostul premier Ludovic Orban, a anunța că va candida la președinția României.

Ludovic Orban va candida la președinția României
Nicolae Ciucă este oficial candidatul liberalilor la alegerile prezidențiale
Politică 15 Septembrie 2024, 16:16

Nicolae Ciucă este oficial candidatul liberalilor la alegerile prezidențiale

Candidatura a fost votată în unanimitate duminică de delegații prezenți la Consiliul Național al Partidului.

Nicolae Ciucă este oficial candidatul liberalilor la alegerile prezidențiale
A. Gorghiu: Partidul Național Liberal propune un președinte în slujba țării
Politică 15 Septembrie 2024, 14:13

A. Gorghiu: Partidul Național Liberal propune un președinte în slujba țării

Un vot fără emoții, Nicolae Ciucă fiind singura nominalizare a liberalilor pentru alegerile prezidențiale.

A. Gorghiu: Partidul Național Liberal propune un președinte în slujba țării
Reuniune a Consiliului Național al PNL
Politică 15 Septembrie 2024, 08:41

Reuniune a Consiliului Național al PNL

Consiliul va valida oficial candidatura lui Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale.

Reuniune a Consiliului Național al PNL
Pe agenda legislativului de săptămâna viitoare sunt mai multe iniţiative care aşteaptă votul final
Politică 13 Septembrie 2024, 20:46

Pe agenda legislativului de săptămâna viitoare sunt mai multe iniţiative care aşteaptă votul final

Un proiect de lege aflat la Camera Deputaţilor prevede că partidele vor beneficia integral de subvenţia anuală de la bugetul...

Pe agenda legislativului de săptămâna viitoare sunt mai multe iniţiative care aşteaptă votul final
24 septembrie, termenul limită pentru cererea pentru votul prin corespondenţă
Politică 13 Septembrie 2024, 17:06

24 septembrie, termenul limită pentru cererea pentru votul prin corespondenţă

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota prin corespondenţă la alegerile generale și prezidențiale.

24 septembrie, termenul limită pentru cererea pentru votul prin corespondenţă