Uleiul de floarea soarelui vs. uleiul extravirgin de măsline
Uleiul de măsline extravirgin este un produs în întregime natural, în vreme ce uleiul de floarea soarelui este un produs realizat în laborator, susţin specialiştilor italieni.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 09 Ianuarie 2013, 13:11
Potrivit profesorului Antonino Cappello, directorul SOAT (Departamentul Operativ de Asistenţă tehnică) din localitatea Castelvetrano din provincia Trapani - Sicilia, spune că diferenţa dintre uleiul de floarea soarelui şi cel extravirgin de măsline este remarcabilă.
"Uleiul de măsline extravirgin este un produs natural, care se obţine prin stoarcerea mecanică a măslinelor, fără să fie adăugat altceva, în vreme ce pentru obţinerea uleiului de floarea soarelui este necesar un proces de extracţie care se face folosind solvenţi chimici, un produs realizat în laborator".
Aceste substanţe chimice pot dauna sănătăţii, potrivit specialistului italian.
"Pe de altă parte acest ulei de seminţe are o capacitate, de exemplu, în cazul prăjelilor, de a rezista puţin la căldura şi deci din punct de vedere chimic, din momentul în care ajung la temperaturi elevate se transforma aceste substanţe în substanţe care pot face rău la organismul uman.
"Aceasta nu se întâmpla însă în cazul uleiului de măsline care rezistă mai mult la gătit”, mai precizează specialistul din Sicilia.
Amar şi picant
Profesorul Antonino Cappello explică totodată că cel mai bun şi sănătos ulei este cel extravirgin de măsline, acesta reprezentând maximul care se poate obţine din măsline.
Acest ulei trebuie să aibă anumite caractistici fizice şi chimice şi nu trebuie să aibă "defecte” dincolo de gustul de măsline proapat presate, de amar şi de picant.
Profesorul recunoaşte că şi pe piaţa italiana se găseşte în cantităţi abundente ulei de măsline extravirgin la preţ mic, dar de o calitatea slabă, ulei care n-are gust şi nu are acele componente benefice pentru sănătate.
"Acel ulei cumpărat la 3 - 4 euro, după două zile de la deschiderea sticlei, are un miros ciudat, aceasta deoarece este făcut din măsline care n-au fost protejate şi care vin din toată lumea, nu sunt măsline din Italia”, specifică directorul SOAT din localitatea Castelvetrano din provincia Trapani.
Atenţie la ce fel de ulei cumpărăm
Există însă un anumit tip de ulei de măsline care trebuie evitat.
Este vorba de "olio di sansa di oliva".
Acest ulei nu este de calitate, deoarece este produs din acea resturile care rămân după presarea la rece a măslinelor prin mijloace exclusiv mecanice, este practic ultimul produs.
"Este partea solidă a măslinei care conţine încă un mic procent de ulei, care vine extras prin intermediul unor substanţe chimice", explică pentru RRA, Giuseppe Cipri, specialist în agronomie, din cadrul SOAT.
"Acest procedeu se derulează în fabrici care se ocupă special de separare.
"Uleiul obţinut, care se numeşte „olio di sansa” (ulei de sâmburi) poate fi vândut ca atare în supermarket sau după anumite verificări şi îmbunătăţiri din punct de vedere al acidulării, al gustului şi al mirosului, poate fi combinat cu ulei de măsline extravirgin pentru a ajunge la categoria care se numeşte simplu ulei de măsline”, mai explică Giuseppe Cipri.
Potrivit agronomului din Sicilia, uleiul trebuie ţinut la temperatura constantă de 18 grade, în nici un caz în frigider, departe de lumină, de caldură şi de aer.
"Uleiul are trei duşmani: lumina, căldura şi aerul, oxigenul, care provoacă oxidarea”, subliniază Giuseppe Cipri.
Agronomul completează că uleiul de măsline extravirgin se menţine în căni de oţel inoxidabil, de sticlă, nu însă în sticle de plastic.
"În casă trebuie să oferim uleiului un ambient mai puţin expus la spaţiile termice, nu acolo unde sunt surse de caldură”, mai precizează agronomul sicilian, Giuseppe Cipri. .