Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Uleiul de floarea soarelui vs. uleiul extravirgin de măsline

Uleiul de măsline extravirgin este un produs în întregime natural, în vreme ce uleiul de floarea soarelui este un produs realizat în laborator, susţin specialiştilor italieni.

Uleiul de floarea soarelui vs. uleiul extravirgin de măsline
Foto: Elena Postelnicu

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 09 Ianuarie 2013, 13:11

Potrivit profesorului Antonino Cappello, directorul SOAT (Departamentul Operativ de Asistenţă tehnică) din localitatea Castelvetrano din provincia Trapani - Sicilia, spune că diferenţa dintre uleiul de floarea soarelui şi cel extravirgin de măsline este remarcabilă.

"Uleiul de măsline extravirgin este un produs natural, care se obţine prin stoarcerea mecanică a măslinelor, fără să fie adăugat altceva, în vreme ce pentru obţinerea uleiului de floarea soarelui este necesar un proces de extracţie care se face folosind solvenţi chimici, un produs realizat în laborator".

Aceste substanţe chimice pot dauna sănătăţii, potrivit specialistului italian.

"Pe de altă parte acest ulei de seminţe are o capacitate, de exemplu, în cazul prăjelilor, de a rezista puţin la căldura şi deci din punct de vedere chimic, din momentul în care ajung la temperaturi elevate se transforma aceste substanţe în substanţe care pot face rău la organismul uman.

"Aceasta nu se întâmpla însă în cazul uleiului de măsline care rezistă mai mult la gătit”, mai precizează specialistul din Sicilia.

Amar şi picant

Profesorul Antonino Cappello explică totodată că cel mai bun şi sănătos ulei este cel extravirgin de măsline, acesta reprezentând maximul care se poate obţine din măsline.

Acest ulei trebuie să aibă anumite caractistici fizice şi chimice şi nu trebuie să aibă "defecte” dincolo de gustul de măsline proapat presate, de amar şi de picant.

Profesorul recunoaşte că şi pe piaţa italiana se găseşte în cantităţi abundente ulei de măsline extravirgin la preţ mic, dar de o calitatea slabă, ulei care n-are gust şi nu are acele componente benefice pentru sănătate.

"Acel ulei cumpărat la 3 - 4 euro, după două zile de la deschiderea sticlei, are un miros ciudat, aceasta deoarece este făcut din măsline care n-au fost protejate şi care vin din toată lumea, nu sunt măsline din Italia”, specifică directorul SOAT din localitatea Castelvetrano din provincia Trapani.

Atenţie la ce fel de ulei cumpărăm

Există însă un anumit tip de ulei de măsline care trebuie evitat.

Este vorba de "olio di sansa di oliva".

Acest ulei nu este de calitate, deoarece este produs din acea resturile care rămân după presarea la rece a măslinelor prin mijloace exclusiv mecanice, este practic ultimul produs.

"Este partea solidă a măslinei care conţine încă un mic procent de ulei, care vine extras prin intermediul unor substanţe chimice", explică pentru RRA, Giuseppe Cipri, specialist în agronomie, din cadrul SOAT.

"Acest procedeu se derulează în fabrici care se ocupă special de separare.

"Uleiul obţinut, care se numeşte „olio di sansa” (ulei de sâmburi) poate fi vândut ca atare în supermarket sau după anumite verificări şi îmbunătăţiri din punct de vedere al acidulării, al gustului şi al mirosului, poate fi combinat cu ulei de măsline extravirgin pentru a ajunge la categoria care se numeşte simplu ulei de măsline”, mai explică Giuseppe Cipri.

Potrivit agronomului din Sicilia, uleiul trebuie ţinut la temperatura constantă de 18 grade, în nici un caz în frigider, departe de lumină, de caldură şi de aer.

"Uleiul are trei duşmani: lumina, căldura şi aerul, oxigenul, care provoacă oxidarea”, subliniază Giuseppe Cipri.

Agronomul completează că uleiul de măsline extravirgin se menţine în căni de oţel inoxidabil, de sticlă, nu însă în sticle de plastic.

"În casă trebuie să oferim uleiului un ambient mai puţin expus la spaţiile termice, nu acolo unde sunt surse de caldură”, mai precizează agronomul sicilian, Giuseppe Cipri. .

Ghid pentru un post sănătos și fără kilograme în plus 
Life & Style 24 Noiembrie 2024, 16:50

Ghid pentru un post sănătos și fără kilograme în plus 

Interviu cu Maria Nicuțar, creatoarea unui blog culinar de rețete simple, rapide și sănătoase.

Ghid pentru un post sănătos și fără kilograme în plus 
Album nou Om la lună, în 2025, masterizat în America
Life & Style 23 Noiembrie 2024, 16:32

Album nou Om la lună, în 2025, masterizat în America

Interviu cu Doru Pușcașu, solistul formației Om la Lună.

Album nou Om la lună, în 2025, masterizat în America
Primii brazi au apărut deja în piețe și în magazine
Life & Style 22 Noiembrie 2024, 15:40

Primii brazi au apărut deja în piețe și în magazine

Primii brazi au apărut deja în piețe și în magazine, cu aproximativ o lună înainte de Crăciun, iar oferta conține prețuri...

Primii brazi au apărut deja în piețe și în magazine
Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Life & Style 21 Noiembrie 2024, 21:48

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol, iar sănătatea şi bunăstarea oamenilor ar putea fi afectate pe termen...

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Life & Style 21 Noiembrie 2024, 14:33

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, iar fumatul pe parcursul vieţii poate să ducă, în...

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon
Life & Style 20 Noiembrie 2024, 16:27

Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon

Cetatea Regală Chinon este unul dintre cele mai vechi și dintre puținele castele medievale de pe Valea Loarei rămasă parțial...

Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon
Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 16:33

Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață

Interviu cu Mihai Milicescu, doctor specialist în oftalmologie.

Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață
București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 15:39

București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"

Săptămâna trecută, pentru Maternitatea Giuleşti au fost achiziţionate alte două ecografe, având ca sursă de finanţare tot...

București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"