Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Transilvania Fest, la Cluj Napoca

"Cina la Cazino" a dat startul editiei 2013 a Transilvania Fest, la Cluj Napoca.

Transilvania Fest, la Cluj Napoca
Cazinoul din Cluj Napoca. Foto: Denise Theodoru

Articol de Denise Theodoru, 21 Septembrie 2013, 18:21

"Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale Transilvaniei este mancarea!"

Declaratia-exclamatie apartine formidabilului bucatar britanic Paul Bloomfield care, impreuna cu sase studenti de la Oxford School of Hospitality Management si cu bucatarul secund Boysie Kevill au pregatit, aseara, "Cina la Cazino", evenimentul ce a dat startul editiei 2013 a Transilvania Fest, la Cluj Napoca.

A fost o seara cu multe surprize, incepand de la ambianta eleganta si rafinata a Cazinoului din Parcul Central al Clujului, un edificiu construit in 1897 dupa planurile arhitectului Lajos Pakey, proaspat restaurat si readus la lumina dupa planurile originale, cu o eleganta frantuzeasca studiata si reusita in cele mai mici detalii.

O multime de oaspeti, de la oficialitati ale orasului si judetului, la oameni de arta, presa locala si internationala, s-au bucurat de primirea spectaculoasa facuta de organizatori.

Dupa sampania cu aperitive servite pe terasa Cazinoului, s-a intrat in marele Salon printr-un nor de fum alb din care se auzeau acorduri serafice de Vivaldi…, era Camerata Filarmonicii!

Gazda Cinei la Cazino a fost Pamela Ratiu, directorul executiv al Fundatiei Ion Ratiu, organizatie care, in sediul sau national de la Turda, in vechea resedinta familiala de secol XIX a familiei Ratiu, pune la cale, an dupa an, cele mai indraznete proiecte menite sa puna in valoare zona transilvana.

Anul acesta, Transilvania Fest se afla sub Inaltul Patronaj al ASR Principesa Mostenitoare Margareta si al Printului de Wales, castigand o reputatie internationala dupa cei sapte ani de experimentare a metodelor de lansare a produselor ecologice de pe Valea Ariesului.

Pamela Ratiu spune cu pasiune ca Transilvania Fest este o sarbatoare anuala a culturii si a mancarii, un prilej de a valorifica istoria bogata a locurilor si de a gasi solutii sustenabile pentru viitor.

Treptat, Fetivalul transilvanean si-a consolidat locul pe harta europeana a evenimentelor, devenind un weekend din septembrie asteptat si cautat de turisti din toata lumea.

Deja de ieri, Piata Unirii din Cluj era arhiplina de lume care trecea in revista tarabele pline cu produse traditionale, de la celebra ceapa rosie de Turda, devenita brand al Vaii Ariesului, la branzeturile de capra sau mierea pe care mi-o lauda entuziasmat aseara cel mai temut jurnalist dela Master Chef, Charles Campion, adaugand ca "nu stim ce comori ascunde Transilvania si nu suntem atenti la ele"…adica, noi, romanii nu mai acordam pretuirea cuvenita produselor pamantului nostru si nu le valorificam asa cum se cuvine.

Simfonie de gusturi si arome romanesti, impachetate in savoir-faire-ul britanic

Intr-un interviu cu chef Paul Bloomfield, in bucataria Cazinoului, aseara, am aflat ca in toata Marea Britanie nu mai gasesc ardei rosii iuti cum a gasit in piata din Cluj, dar nici carne de porc "cu gust".

Iar proba, pentru noi a fost felul principal de mancare servit la Cazino, si numit : "Confit de pulpa de porc mangalita si muschi tras la tigaie cu mamaliga pregatita pe carbuni, aromata cu ierburi si branza fina de capra;vanata iute cu prune si sos de vin rosu" , adica un fel de simfonie de gusturi si arome romanesti impachetate in savoir-faire-ul britanic!

Astazi, Transilvania Fest continua cu demonstratii culinare, ateliere de preparare a painii si a verzei gatite, cu targul de produse mestesugaresti, de la cele artizanale la delicii locale: branzeturi, miere, turta dulce, siropuri, gemuri si alte minuni parfumate. Nu lipsesc spectacolele folclorice, paradele de costume populare, proiectiile in aer liber.

Oaspetii se bucura de prezenta presedintelui fundatiei, Nicolae Ratiu, sosit aseara de la Londra, emotionat si purtand un papion rosu pentru a continua traditia batranului Ratiu, mereu evocat de catre toti cei care l-au cunoscut.

Actorul american Val Kilmer, cunoscut pentru rolurile sale din Top Gun şi Batman Forever, s-a stins din viaţă
Life & Style 02 Aprilie 2025, 10:14

Actorul american Val Kilmer, cunoscut pentru rolurile sale din Top Gun şi Batman Forever, s-a stins din viaţă

Rolul de debut remarcabil al lui Val Kilmer a fost cel al pilotului de vânătoare Iceman, în Top Gun.

Actorul american Val Kilmer, cunoscut pentru rolurile sale din Top Gun şi Batman Forever, s-a stins din viaţă
Primăria Capitalei îi invită pe bucureşteni să doneze sânge
Life & Style 02 Aprilie 2025, 09:12

Primăria Capitalei îi invită pe bucureşteni să doneze sânge

Evenimentul va avea loc între orele 8:30-12:30, la sediul instituţiei, situat în bulevardul Regina Elisabeta şi se va...

Primăria Capitalei îi invită pe bucureşteni să doneze sânge
Ziua internațională a păsărilor
Life & Style 01 Aprilie 2025, 10:21

Ziua internațională a păsărilor

Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" oferă acces gratuit pentru vizitarea expoziției permanente, marți, când...

Ziua internațională a păsărilor
Sezonul turistic intern va fi afectat semnificativ de reducerea cuantumului pentru voucherele de vacanță
Life & Style 31 Martie 2025, 08:33

Sezonul turistic intern va fi afectat semnificativ de reducerea cuantumului pentru voucherele de vacanță

Hotelierii de pe litoralul românesc vor resimți cel mai puternic reducerea valorii tichetelor de vacanță, în condițiile în...

Sezonul turistic intern va fi afectat semnificativ de reducerea cuantumului pentru voucherele de vacanță
Ce facem în weekend?
Life & Style 29 Martie 2025, 13:50

Ce facem în weekend?

Recomandări de la corespondenții Radio România Actualități.

Ce facem în weekend?
Temperaturile ridicate şi umezeala favorizează înmulţirea şi răspândirea bacteriilor şi a virusurilor
Life & Style 28 Martie 2025, 18:21

Temperaturile ridicate şi umezeala favorizează înmulţirea şi răspândirea bacteriilor şi a virusurilor

Valurile de căldură, puse pe seama schimbărilor climatice, cauzează anual numeroase decese şi îmbolnăviri şi fac ca anumite...

Temperaturile ridicate şi umezeala favorizează înmulţirea şi răspândirea bacteriilor şi a virusurilor
Praf saharian deasupra României
Life & Style 28 Martie 2025, 15:47

Praf saharian deasupra României

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian din nordul Africii traversează vineri și sâmbătă sud-estul Europei,...

Praf saharian deasupra României
Se reiau plimbările pe Dunăre
Life & Style 28 Martie 2025, 15:36

Se reiau plimbările pe Dunăre

Plimbările pe Dunăre se reiau de duminică la Galaţi, au anunţat vineri autorităţile judeţene.

Se reiau plimbările pe Dunăre