Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Transilvania Fest, la Cluj Napoca

"Cina la Cazino" a dat startul editiei 2013 a Transilvania Fest, la Cluj Napoca.

Transilvania Fest, la Cluj Napoca
Cazinoul din Cluj Napoca. Foto: Denise Theodoru

Articol de Denise Theodoru, 21 Septembrie 2013, 18:21

"Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale Transilvaniei este mancarea!"

Declaratia-exclamatie apartine formidabilului bucatar britanic Paul Bloomfield care, impreuna cu sase studenti de la Oxford School of Hospitality Management si cu bucatarul secund Boysie Kevill au pregatit, aseara, "Cina la Cazino", evenimentul ce a dat startul editiei 2013 a Transilvania Fest, la Cluj Napoca.

A fost o seara cu multe surprize, incepand de la ambianta eleganta si rafinata a Cazinoului din Parcul Central al Clujului, un edificiu construit in 1897 dupa planurile arhitectului Lajos Pakey, proaspat restaurat si readus la lumina dupa planurile originale, cu o eleganta frantuzeasca studiata si reusita in cele mai mici detalii.

O multime de oaspeti, de la oficialitati ale orasului si judetului, la oameni de arta, presa locala si internationala, s-au bucurat de primirea spectaculoasa facuta de organizatori.

Dupa sampania cu aperitive servite pe terasa Cazinoului, s-a intrat in marele Salon printr-un nor de fum alb din care se auzeau acorduri serafice de Vivaldi…, era Camerata Filarmonicii!

Gazda Cinei la Cazino a fost Pamela Ratiu, directorul executiv al Fundatiei Ion Ratiu, organizatie care, in sediul sau national de la Turda, in vechea resedinta familiala de secol XIX a familiei Ratiu, pune la cale, an dupa an, cele mai indraznete proiecte menite sa puna in valoare zona transilvana.

Anul acesta, Transilvania Fest se afla sub Inaltul Patronaj al ASR Principesa Mostenitoare Margareta si al Printului de Wales, castigand o reputatie internationala dupa cei sapte ani de experimentare a metodelor de lansare a produselor ecologice de pe Valea Ariesului.

Pamela Ratiu spune cu pasiune ca Transilvania Fest este o sarbatoare anuala a culturii si a mancarii, un prilej de a valorifica istoria bogata a locurilor si de a gasi solutii sustenabile pentru viitor.

Treptat, Fetivalul transilvanean si-a consolidat locul pe harta europeana a evenimentelor, devenind un weekend din septembrie asteptat si cautat de turisti din toata lumea.

Deja de ieri, Piata Unirii din Cluj era arhiplina de lume care trecea in revista tarabele pline cu produse traditionale, de la celebra ceapa rosie de Turda, devenita brand al Vaii Ariesului, la branzeturile de capra sau mierea pe care mi-o lauda entuziasmat aseara cel mai temut jurnalist dela Master Chef, Charles Campion, adaugand ca "nu stim ce comori ascunde Transilvania si nu suntem atenti la ele"…adica, noi, romanii nu mai acordam pretuirea cuvenita produselor pamantului nostru si nu le valorificam asa cum se cuvine.

Simfonie de gusturi si arome romanesti, impachetate in savoir-faire-ul britanic

Intr-un interviu cu chef Paul Bloomfield, in bucataria Cazinoului, aseara, am aflat ca in toata Marea Britanie nu mai gasesc ardei rosii iuti cum a gasit in piata din Cluj, dar nici carne de porc "cu gust".

Iar proba, pentru noi a fost felul principal de mancare servit la Cazino, si numit : "Confit de pulpa de porc mangalita si muschi tras la tigaie cu mamaliga pregatita pe carbuni, aromata cu ierburi si branza fina de capra;vanata iute cu prune si sos de vin rosu" , adica un fel de simfonie de gusturi si arome romanesti impachetate in savoir-faire-ul britanic!

Astazi, Transilvania Fest continua cu demonstratii culinare, ateliere de preparare a painii si a verzei gatite, cu targul de produse mestesugaresti, de la cele artizanale la delicii locale: branzeturi, miere, turta dulce, siropuri, gemuri si alte minuni parfumate. Nu lipsesc spectacolele folclorice, paradele de costume populare, proiectiile in aer liber.

Oaspetii se bucura de prezenta presedintelui fundatiei, Nicolae Ratiu, sosit aseara de la Londra, emotionat si purtand un papion rosu pentru a continua traditia batranului Ratiu, mereu evocat de catre toti cei care l-au cunoscut.

Pârtia Subteleferic, omologată pentru competiţii internaţionale, se deschide miercuri
Life & Style 21 Ianuarie 2025, 12:16

Pârtia Subteleferic, omologată pentru competiţii internaţionale, se deschide miercuri

Primăria Braşov, administrator al domeniului schiabil din Poiana Braşov, va deschide, miercuri ultima pârtie care a rămas...

Pârtia Subteleferic, omologată pentru competiţii internaţionale, se deschide miercuri
Tinerii din medii defavorizate se mai pot înscrie până pe 27 ianuarie în Programul Permis pentru Viitor
Life & Style 21 Ianuarie 2025, 08:28

Tinerii din medii defavorizate se mai pot înscrie până pe 27 ianuarie în Programul Permis pentru Viitor

Tinerii din medii defavorizate, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, se mai pot înscrie până pe 27 ianuarie în Programul...

Tinerii din medii defavorizate se mai pot înscrie până pe 27 ianuarie în Programul Permis pentru Viitor
Consumul excesiv de conţinut de pe reţele de socializare îi afectează mai ales pe copii
Life & Style 20 Ianuarie 2025, 10:20

Consumul excesiv de conţinut de pe reţele de socializare îi afectează mai ales pe copii

Consumul excesiv de conţinut de pe reţele de socializare îi afectează mai ales pe copii, care nu au încă maturitatea...

Consumul excesiv de conţinut de pe reţele de socializare îi afectează mai ales pe copii
România este reprezentată la expoziţia "Săptămâna verde" de la Berlin
Life & Style 20 Ianuarie 2025, 08:18

România este reprezentată la expoziţia "Săptămâna verde" de la Berlin

România este reprezentată în aceste zile la expoziția "Săptămâna verde" de la Berlin, un loc de întâlnire pentru afaceri, dar...

România este reprezentată la expoziţia "Săptămâna verde" de la Berlin
Specialist: Cafeaua la filtru, mai sănătoasă decât un espresso lung
Life & Style 19 Ianuarie 2025, 13:21

Specialist: Cafeaua la filtru, mai sănătoasă decât un espresso lung

Interviu cu Marian Timofi, președintele Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați.

Specialist: Cafeaua la filtru, mai sănătoasă decât un espresso lung
Locuitorii a două comune din judeţul Tulcea îi solicită premierului să oprească secarea Deltei
Life & Style 18 Ianuarie 2025, 16:54

Locuitorii a două comune din judeţul Tulcea îi solicită premierului să oprească secarea Deltei

Locuitorii comunelor Mahmudia şi Beştepe, din judeţul Tulcea, solicită premierului şi ministrului mediului să oprească...

Locuitorii a două comune din judeţul Tulcea îi solicită premierului să oprească secarea Deltei
Cum identificăm o viroză respiratorie și ce reguli trebuie respectate
Life & Style 18 Ianuarie 2025, 14:33

Cum identificăm o viroză respiratorie și ce reguli trebuie respectate

Interviu cu dr. Ionela Erhan, medic primar pneumolog, doctor în științe medicale.

Cum identificăm o viroză respiratorie și ce reguli trebuie respectate
Sebastian Stan, nominalizare la premiile BAFTA
Life & Style 16 Ianuarie 2025, 08:16

Sebastian Stan, nominalizare la premiile BAFTA

Actorul american de origine română Sebastian Stan a fost nominalizat pentru cel mai bun actor într-un rol principal în cadrul...

Sebastian Stan, nominalizare la premiile BAFTA