Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Transilvania Fest, la Cluj Napoca

"Cina la Cazino" a dat startul editiei 2013 a Transilvania Fest, la Cluj Napoca.

Transilvania Fest, la Cluj Napoca
Cazinoul din Cluj Napoca. Foto: Denise Theodoru

Articol de Denise Theodoru, 21 Septembrie 2013, 18:21

"Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale Transilvaniei este mancarea!"

Declaratia-exclamatie apartine formidabilului bucatar britanic Paul Bloomfield care, impreuna cu sase studenti de la Oxford School of Hospitality Management si cu bucatarul secund Boysie Kevill au pregatit, aseara, "Cina la Cazino", evenimentul ce a dat startul editiei 2013 a Transilvania Fest, la Cluj Napoca.

A fost o seara cu multe surprize, incepand de la ambianta eleganta si rafinata a Cazinoului din Parcul Central al Clujului, un edificiu construit in 1897 dupa planurile arhitectului Lajos Pakey, proaspat restaurat si readus la lumina dupa planurile originale, cu o eleganta frantuzeasca studiata si reusita in cele mai mici detalii.

O multime de oaspeti, de la oficialitati ale orasului si judetului, la oameni de arta, presa locala si internationala, s-au bucurat de primirea spectaculoasa facuta de organizatori.

Dupa sampania cu aperitive servite pe terasa Cazinoului, s-a intrat in marele Salon printr-un nor de fum alb din care se auzeau acorduri serafice de Vivaldi…, era Camerata Filarmonicii!

Gazda Cinei la Cazino a fost Pamela Ratiu, directorul executiv al Fundatiei Ion Ratiu, organizatie care, in sediul sau national de la Turda, in vechea resedinta familiala de secol XIX a familiei Ratiu, pune la cale, an dupa an, cele mai indraznete proiecte menite sa puna in valoare zona transilvana.

Anul acesta, Transilvania Fest se afla sub Inaltul Patronaj al ASR Principesa Mostenitoare Margareta si al Printului de Wales, castigand o reputatie internationala dupa cei sapte ani de experimentare a metodelor de lansare a produselor ecologice de pe Valea Ariesului.

Pamela Ratiu spune cu pasiune ca Transilvania Fest este o sarbatoare anuala a culturii si a mancarii, un prilej de a valorifica istoria bogata a locurilor si de a gasi solutii sustenabile pentru viitor.

Treptat, Fetivalul transilvanean si-a consolidat locul pe harta europeana a evenimentelor, devenind un weekend din septembrie asteptat si cautat de turisti din toata lumea.

Deja de ieri, Piata Unirii din Cluj era arhiplina de lume care trecea in revista tarabele pline cu produse traditionale, de la celebra ceapa rosie de Turda, devenita brand al Vaii Ariesului, la branzeturile de capra sau mierea pe care mi-o lauda entuziasmat aseara cel mai temut jurnalist dela Master Chef, Charles Campion, adaugand ca "nu stim ce comori ascunde Transilvania si nu suntem atenti la ele"…adica, noi, romanii nu mai acordam pretuirea cuvenita produselor pamantului nostru si nu le valorificam asa cum se cuvine.

Simfonie de gusturi si arome romanesti, impachetate in savoir-faire-ul britanic

Intr-un interviu cu chef Paul Bloomfield, in bucataria Cazinoului, aseara, am aflat ca in toata Marea Britanie nu mai gasesc ardei rosii iuti cum a gasit in piata din Cluj, dar nici carne de porc "cu gust".

Iar proba, pentru noi a fost felul principal de mancare servit la Cazino, si numit : "Confit de pulpa de porc mangalita si muschi tras la tigaie cu mamaliga pregatita pe carbuni, aromata cu ierburi si branza fina de capra;vanata iute cu prune si sos de vin rosu" , adica un fel de simfonie de gusturi si arome romanesti impachetate in savoir-faire-ul britanic!

Astazi, Transilvania Fest continua cu demonstratii culinare, ateliere de preparare a painii si a verzei gatite, cu targul de produse mestesugaresti, de la cele artizanale la delicii locale: branzeturi, miere, turta dulce, siropuri, gemuri si alte minuni parfumate. Nu lipsesc spectacolele folclorice, paradele de costume populare, proiectiile in aer liber.

Oaspetii se bucura de prezenta presedintelui fundatiei, Nicolae Ratiu, sosit aseara de la Londra, emotionat si purtand un papion rosu pentru a continua traditia batranului Ratiu, mereu evocat de catre toti cei care l-au cunoscut.

Unde mergem în weekend?
Life & Style 21 Decembrie 2024, 15:15

Unde mergem în weekend?

Recomandări de weekend de la corespondenții Radio România Actualități.

Unde mergem în weekend?
O nouă versiune a aplicaţiei Harta Reciclării
Life & Style 20 Decembrie 2024, 20:01

O nouă versiune a aplicaţiei Harta Reciclării

Au fost adăugate şi puncte de reutilizare.

O nouă versiune a aplicaţiei Harta Reciclării
35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism
Life & Style 20 Decembrie 2024, 18:24

35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism

S-au împlinit 35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România.

35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism
Domeniul Regal Săvârşin găzduieşte cea de-a doua ediţie a Târgului Regal de Crăciun
Life & Style 20 Decembrie 2024, 14:42

Domeniul Regal Săvârşin găzduieşte cea de-a doua ediţie a Târgului Regal de Crăciun

Domeniul Regal Săvârşin găzduieşte în aceste zile cea de-a doua ediţie a Târgului Regal de Crăciun.

Domeniul Regal Săvârşin găzduieşte cea de-a doua ediţie a Târgului Regal de Crăciun
Călătoriile pentru afaceri au fost principalul motiv al sejurului petrecut de jumătate din turiştii care au venit în România
Life & Style 19 Decembrie 2024, 17:25

Călătoriile pentru afaceri au fost principalul motiv al sejurului petrecut de jumătate din turiştii care au venit în România

Turiştii străini cazaţi în structurile de cazare din România au cheltuit, în medie, în primele nouă luni ale anului, 3.000...

Călătoriile pentru afaceri au fost principalul motiv al sejurului petrecut de jumătate din turiştii care au venit în România
Avertismente şi recomandări ale salvatorilor montani
Life & Style 18 Decembrie 2024, 19:13

Avertismente şi recomandări ale salvatorilor montani

După incidentele petrecute recent, salvatorii montani reamintesc celor care doresc să facă drumeţii la altitudini mari că...

Avertismente şi recomandări ale salvatorilor montani
Cei doi astronauţi rămaşi izolaţi pe Staţia Spaţială Internaţională vor mai rămâne acolo
Life & Style 18 Decembrie 2024, 16:37

Cei doi astronauţi rămaşi izolaţi pe Staţia Spaţială Internaţională vor mai rămâne acolo

NASA a comunicat că pentru doi astronauţi care au rămas izolaţi în spaţiu timp de mai multe luni s-a amânat din nou data...

Cei doi astronauţi rămaşi izolaţi pe Staţia Spaţială Internaţională vor mai rămâne acolo
Recomandări ale Centrului European al Consumatorilor din România
Life & Style 18 Decembrie 2024, 14:53

Recomandări ale Centrului European al Consumatorilor din România

Cei care şi-au planificat vacanţa în afara ţării şi vor pleca cu avionul în spaţiul Uniunii Europene trebuie să verifice...

Recomandări ale Centrului European al Consumatorilor din România