Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Transilvania Fest, la Cluj Napoca

"Cina la Cazino" a dat startul editiei 2013 a Transilvania Fest, la Cluj Napoca.

Transilvania Fest, la Cluj Napoca
Cazinoul din Cluj Napoca. Foto: Denise Theodoru

Articol de Denise Theodoru, 21 Septembrie 2013, 18:21

"Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale Transilvaniei este mancarea!"

Declaratia-exclamatie apartine formidabilului bucatar britanic Paul Bloomfield care, impreuna cu sase studenti de la Oxford School of Hospitality Management si cu bucatarul secund Boysie Kevill au pregatit, aseara, "Cina la Cazino", evenimentul ce a dat startul editiei 2013 a Transilvania Fest, la Cluj Napoca.

A fost o seara cu multe surprize, incepand de la ambianta eleganta si rafinata a Cazinoului din Parcul Central al Clujului, un edificiu construit in 1897 dupa planurile arhitectului Lajos Pakey, proaspat restaurat si readus la lumina dupa planurile originale, cu o eleganta frantuzeasca studiata si reusita in cele mai mici detalii.

O multime de oaspeti, de la oficialitati ale orasului si judetului, la oameni de arta, presa locala si internationala, s-au bucurat de primirea spectaculoasa facuta de organizatori.

Dupa sampania cu aperitive servite pe terasa Cazinoului, s-a intrat in marele Salon printr-un nor de fum alb din care se auzeau acorduri serafice de Vivaldi…, era Camerata Filarmonicii!

Gazda Cinei la Cazino a fost Pamela Ratiu, directorul executiv al Fundatiei Ion Ratiu, organizatie care, in sediul sau national de la Turda, in vechea resedinta familiala de secol XIX a familiei Ratiu, pune la cale, an dupa an, cele mai indraznete proiecte menite sa puna in valoare zona transilvana.

Anul acesta, Transilvania Fest se afla sub Inaltul Patronaj al ASR Principesa Mostenitoare Margareta si al Printului de Wales, castigand o reputatie internationala dupa cei sapte ani de experimentare a metodelor de lansare a produselor ecologice de pe Valea Ariesului.

Pamela Ratiu spune cu pasiune ca Transilvania Fest este o sarbatoare anuala a culturii si a mancarii, un prilej de a valorifica istoria bogata a locurilor si de a gasi solutii sustenabile pentru viitor.

Treptat, Fetivalul transilvanean si-a consolidat locul pe harta europeana a evenimentelor, devenind un weekend din septembrie asteptat si cautat de turisti din toata lumea.

Deja de ieri, Piata Unirii din Cluj era arhiplina de lume care trecea in revista tarabele pline cu produse traditionale, de la celebra ceapa rosie de Turda, devenita brand al Vaii Ariesului, la branzeturile de capra sau mierea pe care mi-o lauda entuziasmat aseara cel mai temut jurnalist dela Master Chef, Charles Campion, adaugand ca "nu stim ce comori ascunde Transilvania si nu suntem atenti la ele"…adica, noi, romanii nu mai acordam pretuirea cuvenita produselor pamantului nostru si nu le valorificam asa cum se cuvine.

Simfonie de gusturi si arome romanesti, impachetate in savoir-faire-ul britanic

Intr-un interviu cu chef Paul Bloomfield, in bucataria Cazinoului, aseara, am aflat ca in toata Marea Britanie nu mai gasesc ardei rosii iuti cum a gasit in piata din Cluj, dar nici carne de porc "cu gust".

Iar proba, pentru noi a fost felul principal de mancare servit la Cazino, si numit : "Confit de pulpa de porc mangalita si muschi tras la tigaie cu mamaliga pregatita pe carbuni, aromata cu ierburi si branza fina de capra;vanata iute cu prune si sos de vin rosu" , adica un fel de simfonie de gusturi si arome romanesti impachetate in savoir-faire-ul britanic!

Astazi, Transilvania Fest continua cu demonstratii culinare, ateliere de preparare a painii si a verzei gatite, cu targul de produse mestesugaresti, de la cele artizanale la delicii locale: branzeturi, miere, turta dulce, siropuri, gemuri si alte minuni parfumate. Nu lipsesc spectacolele folclorice, paradele de costume populare, proiectiile in aer liber.

Oaspetii se bucura de prezenta presedintelui fundatiei, Nicolae Ratiu, sosit aseara de la Londra, emotionat si purtand un papion rosu pentru a continua traditia batranului Ratiu, mereu evocat de catre toti cei care l-au cunoscut.

Ce putem face duminică în București
Life & Style 03 Noiembrie 2024, 11:21

Ce putem face duminică în București

Deși se anunță o vreme rece, evenimentele de petrecere a timpului liber nu lipsesc nici astăzi în capitală.

Ce putem face duminică în București
Ziua Radio România a fost marcată vineri şi la Aeroportul Otopeni
Life & Style 01 Noiembrie 2024, 19:06

Ziua Radio România a fost marcată vineri şi la Aeroportul Otopeni

Aeroportul Henri Coandă din Otopeni a găzduit un recital inedit al Orchestrei de Muzică Populară Radio.

Ziua Radio România a fost marcată vineri şi la Aeroportul Otopeni
La Bucureşti au fost comemorate victimele incendiului din clubul Colectiv
Life & Style 31 Octombrie 2024, 07:25

La Bucureşti au fost comemorate victimele incendiului din clubul Colectiv

La Bucureşti au fost comemorate miercuri seară victimele incendiului din clubul Colectiv, din urmă cu 9 ani.

La Bucureşti au fost comemorate victimele incendiului din clubul Colectiv
Suprafața terestră afectată de secetă s-a triplat din anii 1980
Life & Style 30 Octombrie 2024, 09:58

Suprafața terestră afectată de secetă s-a triplat din anii 1980

Suprafața terestră afectată de secetă s-a triplat începând cu anii 1980, a dezvăluit un nou raport privind efectele...

Suprafața terestră afectată de secetă s-a triplat din anii 1980
Zece oraşe mari din România au fost incluse într-un proiect european de mediu
Life & Style 30 Octombrie 2024, 08:22

Zece oraşe mari din România au fost incluse într-un proiect european de mediu

Zece oraşe mari din România au fost incluse într-un proiect european de mediu prin care, până în 2035, vor deveni inteligente...

Zece oraşe mari din România au fost incluse într-un proiect european de mediu
Tuberculoza a redevenit principala boală infecţioasă mortală la nivel mondial, înlocuind COVID
Life & Style 30 Octombrie 2024, 07:50

Tuberculoza a redevenit principala boală infecţioasă mortală la nivel mondial, înlocuind COVID

Tuberculoza a devenit din nou principala boală infecţioasă mortală, înlocuind COVID.

Tuberculoza a redevenit principala boală infecţioasă mortală la nivel mondial, înlocuind COVID
Securitatea liderilor mondiali ar putea fi periclitată prin folosirea aplicaţiei Strava de către personalul de protecţie a acestora
Life & Style 29 Octombrie 2024, 12:25

Securitatea liderilor mondiali ar putea fi periclitată prin folosirea aplicaţiei Strava de către personalul de protecţie a acestora

O investigaţie efectuată de publicaţia franceză Le Monde a relevat că aplicaţia de fitness Strava îi poate pune în pericol pe...

Securitatea liderilor mondiali ar putea fi periclitată prin folosirea aplicaţiei Strava de către personalul de protecţie a acestora
Gazele cu efect de seră din atmosferă se acumulează mai rapid decât în orice alt moment de până acum
Life & Style 28 Octombrie 2024, 12:26

Gazele cu efect de seră din atmosferă se acumulează mai rapid decât în orice alt moment de până acum

Noi cercetări ale Organizaţiei Meteorologice Mondiale relevă că în prezent concentraţiile de gaze cu efect de seră din...

Gazele cu efect de seră din atmosferă se acumulează mai rapid decât în orice alt moment de până acum