Taxe pe şaorma, îngheţată şi sucuri
Taxa pe fast food este o premieră, dar alte ţări au luat măsuri similare de protecţie.
13 Ianuarie 2010, 08:06
Reprezentanţii Comisiei Europene au anunţat că statele membre au libertatea de a impune taxe pe alimentele de tip fast food atât vreme cât respectă principiile de bază ale legislaţiei Uniunii Europene privind taxarea.
Mai mult, statele care ar adopta o asemenea măsură nu au obligaţia de a consulta Comisia Europeană pe această temă. Subiectul este tratat şi în presa străină.
După taxa de viciu, Ministerul Sănătăţii din România ia în calcul o nouă măsură de acest fel: introducerea taxei fast food. De pe urma ei ar urma să fie susţinute programele naţionale de sănătate.
Momentan, proiectul este în stadiul de idee, dar dacă va fi pus în practică, taxa ar urma să fie percepută începând cu luna martie. Caz în care ar fi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse de tip fast food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare.
Cuantumul contribuţiei ar urma să fie stabilit prin negocieri cu firmele respective.
În presa străină au apărut deja prime reacţii referitoare la intenţia autorităţilor din România. Cotidianul german Der Spiegel scrie că o asemenea măsură ar fi unică în lume.
Cu toate acestea, continuă jurnaliştii germani, decizia de impozita alimentele nesănătoase s-ar asemăna pe undeva cu decizia Danemarcei de a introduce o nouă taxă pe ciocolată, îngheţată şi alte dulciuri, care va fi adaugată la cea existentă deja pe sucuri.
Danemarca are din 2004 şi o lege privind limitarea drastică a folosirii acizilor graşi, Austria a introdus, în octombrie 2009, o restricţie similară, iar Spania va urma modelul anul acesta.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, rata obezităţii s-a triplat în multe ţări europene din 1980, cei mai afectaţi fiind copiii.