„Sute de aditivi alimentari” pe masa de Paște
Vopseaua de ouă „se transferă în ou, se transferă pe mâinile noastre și, practic, o mâncăm”, susține preşedintele InfoCons Sorin Mierlea.
03 Mai 2024, 13:58
Pregătirile pentru sărbătorile de Paşte sunt în toi, iar ouăle colorate, drobul şi friptura de miel nu pot lipsi de pe masa fiecărei familii.
Este o perioadă în care ne bucurăm de tradiţii, dar trebuie să fim atenţi şi la calitatea produselor pe care le cumpărăm din magazine sau le comandăm de pe internet.
Invitat la Apelul Matinal de la Radio România Actualităţi, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia consumatorilor InfoCons, Sorin Mierlea, ne recomandă să citim etichetele, pentru că unele dintre aceste produse pot conţine aditivi periculoşi pentru sănătate.
Sorin Mierlea: Când discutăm despre vopseaua de ouă, trebuie să înțelegem că și aceasta se transferă în ou, se transferă pe mâinile noastre și, practic, o mâncăm. Iar când discutăm despre ouă gata vopsite, care se regăsesc în galantare sau le comandăm online de pe diferite platforme, ar trebui să avem toate informațiile cu privire și la cifra oului respectiv, din punct de vedere al mecanismului și modalității de creștere a găinii respective, dar mai ales a ingredientelor din care este compusă vopseaua. Astfel că, dacă n-avem aceste informații pe eticheta produsului, mai bine nu cumpărăm, fiindcă dacă ne gândim că vopseaua de ouă poate să ajungă până la 11 aditivi, muștarul poate să ajungă până la 10, maioneza, tot ce mai este pe masa de Paște, putem să ajungem până la 250 de aditivi; atunci putem să ne imaginăm că toate aceste substanțe chimice, intrând în organismul nostru, ajung, poate, să ne facă și rău.
Sorin Mierlea ne sfătuieşte ca, mai ales în această perioadă, să consultăm aplicaţia "InfoCons", unde putem vedea, în timp real, alertele referitoare la produsele neconforme. Tot acolo găsim informaţii cu privire la aditivi, coloranţi, conservanţi, cantitatea de zahăr şi sare pe care le conţin diverse alimente.