Studiu: Hipertensiunea arterială afectează unul din doi români
Preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobanţu, cu o declarație despre prevenţia în această boală.
Articol de Radiojurnal, 19 Februarie 2017, 11:29
Hipertensiunea arterială afectează aproape jumătate din populaţia adultă din România - este concluzia unui studiu prezentat ieri la prima Conferinţă europeană de microcirculaţie coronariană şi hipertensiune, organizată la Sinaia.
Numărul mare de hipertensivi se explică prin faptul că 1 din 5 români nu ştie că are această problemă, dar şi din cauză că tot mai multe persoane au colesterolul mărit, suferă de diabet ori de obezitate.
În acelaşi timp, scade tot mai mult vârsta la care apare infarctul miocardic, la 35-40 de ani.
Preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobanţu, a vorbit despre prevenţie.
Maria Dorobanțu: În primul rând să știe că au tensiune mai mare, să știe că au colesterol mai mare și glicemie mai mare. Pentru asta trebuie să meargă să și le determine în mod periodic. Exercițiile fizice, plimbărele cel puțin în pas alert de cinci ori pe săptămână câte cel puțin 30 de minute, să aibă grijă ce mănâncă, să nu mai mănânce de la fast-food, să nu mănânce foarte sărat. Ideea este să-și păstreze o greutate corectă, să nu ajungă la obezitate, că e mai greu să piardă kilogramele după aceea.
Potrivit studiului, a crescut şi numărul hipertensivilor care urmează un tratament. Dacă în 2005 numai 39% erau în această situaţie, în 2016 proporția a ajuns la 75% şi se estimează că, în 2020, să urce la 91% - transmite reporterul RRA, Adriana Turea.