Repetiţiile pentru nunta princiară, la final
Puţine ore îi mai despart pe britanici de evenimentul considerat de ei, al secolului: nunta prinţului William cu Kate Middleton.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 28 Aprilie 2011, 19:41
Londra a fost luată cu asalt de sute de mii de persoane, dornice să prindă un loc cât mai aproape de traseul care va fi parcurs în timpul ceremoniei nunţii princiare dintre prinţul William şi Kate Middleton.
Hotelurile au crescut preţurile cu cel puţin 50% faţă de alte perioade.
Autorităţile s-au gândit şi la cei care nu vor avea norocul să vadă pe viu viitorul cuplu regal şi, de aceea, au montat în principalele locuri publice ecrane gigantice de televiziune.
La ceremonie vor fi alături de familia regală britanică reprezentanţi ai altor 45 de case regale din întreaga lume, inclusiv Danemarca, Norvegia, Spania, Thailanda, Maroc, sau România.
Corul Regal face ultimele repetiţii, la Westminster Abbey, profesorul corului încearcând să pună la punct toate detaliile: "Bineînţelescă e important cum sună ce cântăm, dar la fel de important este şi cum ne prezentăm - spune el. "Mereu le cer elevilor mei să stea nemişcaţi şi să aibă privirea îndreptată înainte, ceea ce poate fi destul de dificil, când ai doar 9 ani".
Programul nunţii regale îl găsiţi aici.
Video: Ultimele pregătiri. Sursa: Reuters.
Westminster Abbey, gazdă a 14 nunţi regale
Cele două intrări ale altarului din Westminster Abbey sunt încadrate de statui ale unor sfinţi, iar în zonele laterale sunt câteva reprezentări grafice ale unor scene din Biblie.
La Westminster Abbey, de-a lungul secolelor, au fost oficiate slujbe de încoronare, slujbe de înmormântare ale regilor şi reginelor Marii Britanii şi nu mai puţin de 14 nunţi ale unor membri ai familiei regale.
"Ultima nuntă pe care am avut-o a fost în 1986, când Ducele de York s-a căsătorit cu Sarah Ferguson. Înainte, s-au căsătorit aici Prinţesa Ana şi Regina Elisabeta a II-a şi Regina Mamă - povesteşte vicarul Verger.
Regina Mamă a fost prima care şi-a lăsat buchetul de nuntă preotului paroh, iar acesta l-a depus pe mormântul Soldatului Necunoscut. De atunci, aceasta este tradiţia".
La finalul ceremoniei, cuplul princiar se va îndrepta către Palatul Buckingham, cu aceeaşi trăsură folosită de părinţii lui William, după nunta lor în urmă cu 30 de ani.
"Credem că noi suntem la comandă, dar, de fapt, Daniel este şeful - spune unul din grăjdarii Reginei, arătând spre calul bălan de lângă el. E un animal inteligent, pe care te poţi baza şi a fost alături de familia regală la foarte multe evenimente importante" .
"De obicei, începem să plănuim un eveniment cu şase luni înainte - spune el, în timp ce, în spate, unul dintre ajutoare măsoară cu rigla distanţa dintre pahare. Sunt multe detalii de pus la punct: de la invitaţii până la meniu şi băuturi", spune majordomul şef de la palatul Buckingham.
Torturile însă, pentru că vor fi două, nu se vor afla în responsabilitatea angajaţilor de la Buckingham.
Prinţul William a comandat unul din biscuiţi şi ciocolată, care va fi preparat după o reţetă secretă a Casei Regale; celălalt, a fost preparat de cofetăreasa Fiona Cairns, după indicaţiile date de Kate Middleton.
"Este un tort supraetajat, fiecare strat urmând să aibă ceva diferit. Este alb, cu nuanţe crem şi are o tentă modernă. Viitoarea prinţesă m-a rugat să-l ornez şi cu diferite tipuri de flori", a dezvăluit Fiona.
Printre florile care vor apărare pe tort se numără trandafirul englez, narcisa galeză, ciulinele scoţian şi trifoiul irlandez.