Program de instruire în acordarea primului ajutor „Arhitecţi pentru viaţă”
Peste 10.000 de arhitecţi şi studenţi la arhitectură din Bucureşti şi din alte oraşe vor învăţa cum pot salva viaţa unui om care suferă un stop cardiac.
Articol de Diana Surdu, 29 Iunie 2024, 12:57
Acţiunea este inclusă într-un program lansat în parteneriat cu Fundaţia pentru SMURD, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu.
Medicul Radu Rotaru i-a vorbit reporterului RRA Diana Surdu despre importanţa programului "Arhitecţi pentru Viaţă".
Radu Rotaru: Creierul, în absenţa oxigenului, deci în absenţa fluxului de sânge pe care avea inimă care nu mai bate ar fi trebuit să-l livreze, moare extrem de rapid. În primele patru minute apar leziuni, în şase minute devin ireversibile, în 10 minute un pacient care nu a beneficiat de compresii toracice şi deci practic de flux de sânge către creier care să fie asigurat de către munca cuiva din exterior este în moarte cerebrală.
Reporter: Oamenilor le e frică uneori să acorde primul ajutor, le e frică să nu facă rău. Pot face un rău mai mare intervenind decât dacă nu intervin?
Radu Rotaru: Oamenii trebuie să înţeleagă că nu ai cum să faci rău unei persoane aflate în stop cardiorespirator. Prin definiţie, o persoană în stop cardiorespirator în acel moment, oricât de cinic ar suna, este o persoană moartă. Dacă tu faci ceva, în cel mai rău caz nu se întâmplă absolut nimic, în cel mai bun caz dai o şansă. Dar să faci mai rău, asta nu există.