Părinții sunt cei care „încurajează obiceiurile culinare nesănătoase ale copiilor”
Specialiștii în nutriție spun că, indiferent de vârstă, fructele sunt cele mai bune surse naturale de zahăr.
Articol de Adriana Turea, 29 Decembrie 2024, 09:25
În perioada sărbătorilor, mesele sunt pline de mâncăruri ispititoare, dar acestea ne pot face rău, dacă le consumăm în exces.
Pentru părinți, provocările sunt și mai mari, pentru că trebuie să găsească un echilibru în alimentația celor mici.
În cazul copiilor, părinții sau bunicii sunt cei care încurajează obiceiurile nesănătoase, este de părere medicul nutriționist Alina Stoica.
Alina Stoica: Au terminat tot din farfurie, primesc ceva dulce, au luat o notă mare la școală, primesc ceva dulce. Acest tot din farfurie este relativ, pentru că, mă raportez acum, nu ştiu, la o porție normală de paste - ar trebui să fie de mărimea unei mingi de tenis. Or, la noi, dacă mergem în restaurante, sunt patru-cinci porții într-o singură farfurie, deci din start se încurajează abuzul alimentar. Gândindu-mă la carne, porția pentru un copil este de 50-70g/zi un copil, nu știu de 10 ani, de exemplu, iar noi avem două-trei porții de carne pe zi, poate chiar numai la o masă. Mănâncă și dimineața un senviș cu șuncă, la școală, sigur, unul din felurile de mâncare este pe bază de carne. Seara, un grătar în familie, că se face mai ușor, deci înseamnă trei porții de carne pe zi, el ar trebui să mănânce două-trei porții pe săptămână.
Excesul de carne duce la acumularea de toxină, la apariția parazitozelor digestive și a tulburărilor de atenție. Însă ce se întâmplă dacă zahărul este consumat în exces de către copii?
Alina Stoica: Acei copii care s-ar urca pe pereți sau stare de agitație permanentă, nu-și găsesc locul, sunt copiii cu exces de zahăr, copiii care nu justifică această stare. Zahărul acționează la nivelul creierului în aceeaşi zonă ca și cocaina, creează dependență și nevoia de a mânca cât mai mult.
Specialiștii în nutriție spun că, indiferent de vârstă, fructele sunt cele mai bune surse naturale de zahăr.