Oamenii refuză să mănânce pește din Marea Neagră „de frica holerei”
Autoritățile anunță că implementează pe întreaga perioadă estivală un sistem de supraveghere a calității apei Mării Negre.
16 Iunie 2023, 19:30
Potrivit datelor oficiale, în România nu au fost înregistrate cazuri de holeră în ultimii 30 de ani. Totuși, în fața riscului potențial, autoritățile implementează pe întreaga perioadă estivală un sistem de supraveghere a calității apei Mării Negre.
De asemenea, specialiștii recomandă populației să respecte regulile de igienă personală, să consume apă doar din surse sigure și să prepare foarte bine termic alimentele de proveniență marină. În pofida asigurărilor date de autorități, oamenii sunt îngrijorați și sunt deja turiști care și-au anulat vacanțele pe litoral sau în Delta Dunării.
Denis Stamatescu, administratorul unui restaurant din Vadu, spune că numărul turiștilor a scăzut față de anul trecut, iar oamenii refuză să mănânce pește din Marea Neagră.
Denis Stamatescu: Suntem undeva la 30% din perioada similară a anului trecut. E de plâns ce va fi pe litoral, dacă nu se iau măsuri. Clienți care au venit în restaurant au întrebat de unde provine peștele, stravridul? "Din Marea Neagră". "Mulțumesc, nu vreau. E holeră în Marea Neagră".
Adriana Argetoianu, medicul șef al Direcției de Sănătate din Tulcea, afirmă că prepararea termică a produselor piscicole și respectarea normelor de igienă elimină pericolul contactării vibrionului holeric.
Adriana Argentoianu: Din perspectiva respectării normelor minime de igienă, chiar dacă ar exista o ipotetică contaminare, din punctul meu de vedere nu există nici un risc.
În perioada 1990-1995, în județ s-au înregistrat anual focare de holeră, dar nici unul dintre cazuri nu s-a soldat cu moartea unui pacient.
Adriana Argentoianu: În Sulina a evoluat un focar de holeră cu peste 250 de cazuri în care turiștii mergeau la plajă și făceau baie în mare, turiști care au venit cu copiii de toate grupele de vârstă.
Tulcea a fost pe primul loc în România în privința cazurilor de holeră.