Oamenii de ştiinţă au surprins momentul în care o gaură neagră supermasivă şi latentă s-a trezit la viaţă
În centrul galaxiei Calea Lactee se află o gaură neagră supermasivă cu o masă de patru milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, numită Sagittarius A*, despre care unii oameni de ştiinţă au spus că este ”un gigant blând” datorită liniştii sale.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Iunie 2024, 20:11
În centrul galaxiei Calea Lactee se află o gaură neagră supermasivă cu o masă de patru milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, numită Sagittarius A*, despre care unii oameni de ştiinţă au spus că este 'un gigant blând' datorită liniştii sale. Însă, într-o bună zi, ea ar putea deveni o adevărată bestie, informează Reuters.
Oamenii de ştiinţă au anunţat marţi că au observat în timp real o strălucire spectaculoasă în centrul unei alte galaxii, aparent cauzată de trezirea unei găuri negre supermasive din starea sa latentă şi care a început 'să se îndoape' cu materia aflată în proximitatea sa. A fost pentru prima dată când acest proces de 'trezire' a fost vizionat chiar în timp ce se petrece.
Găurile negre sunt obiecte cosmice extraordinar de dense, cu o gravitaţie atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa de atracţia lor. Dimensiunile lor variază de la o masă echivalentă cu cea a unei singure stele până la mastodonţii care se află în centrul multor galaxii, de milioane şi chiar de miliarde de ori mai masivi. Gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei SDSS1335+0728 are o masă de aproximativ un milion de ori mai mare decât cea a Soarelui.
Dacă observaţiile reprezintă altceva decât debutul unui nucleu galactic activ, ar trebui să fie un fenomen astrofizic nemaiîntâlnit până acum, potrivit cercetătorilor. Sagittarius A*, sau Sgr A*, se află la aproximativ 26.000 de ani-lumină de Pământ, informează Agerpres.