Ascultă Radio România Actualitaţi Live

O cină cu Dante

Numeroase manifestări celebrează în 2015 cei 750 de ani care au trecut de la naşterea lui Dante Alighieri, considerat poetul naţional al Italiei.

O cină cu Dante
O cină cu Dante. Foto: Institutul Italian de Cultura din Bucuresti.

Articol de Iuliana Anghel, 27 Noiembrie 2015, 12:42

Numeroase manifestări celebrează în 2015 cei 750 de ani care au trecut de la naşterea lui Dante Alighieri, considerat poetul naţional al Italiei. Expoziţii, serate literare, spectacole şi concerte au îmbogăţit calendarul evenimentelor organizate în Italia, mai ales în locurile de care se leagă în mod deosebit numele marelui poet - Florenţa, oraşul natal, Ravenna, cel în care s-a stins din viaţă, Verona sau Roma.

Dante este omagiat şi în străinătate, iar România nu putea lipsi de pe harta acestor manifestări. Pe lângă o serată de muzică şi poezie oferită de ansamblul Canavisium, un bis al spectacolului prezentat recent în Parlamentul de la Roma, care va transmis şi de Radioteleviziunea Italiană RAI, Institutul Italian de Cultură ne-a invitat pe 26 noiembrie la o cină cu....Dante.

Savoare şi simplitate, în buna tradiţie a regiunii Toscana, unde s-a născut marele poet, sunt cuvintele care definesc cel mai bine acest regal gastronomic. Dante aprecia mâncărurile alese, dar le prefera pe cele simple şi austere, potrivit eticii lui Aristotel: mâncăm pentru a trăi, şi nu trăim pentru a mânca.

Directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, Ezio Peraro, ne-a spus că, tocmai de aceea, a dorit să ofere o cină populară toscană.

“Dante era foarte ponderat la masă. Contemporanul său, scriitorul Giovanni Boccaccio, scria că Alighieri era foarte cumpătat cu mâncarea şi băutura. Respecta orele de masă şi nu mânca în exces. În această seară, ca aperitiv, am oferit, printre altele, pâté de ficat cu pâine prăjită şi salam toscan. Am continuat cu preparate din vremea lui Dante, de exemplu “la ribollita”, un fel de supă ţărănească, sau tocăniţă de mistreţ, tipic medievală, colţunaşi cu cartofi, unt şi salvie sau pui vânătoresc. Ca desert, am optat pentru o prăjitură cu castane, biscuiţi cantucci şi schiacciata fiorentina, un fel de pain d’Espagne cu migdale”, spune Ezio Peraro.

Bineînţeles, nu puteau lipsi renumitele vinuri toscane. Dar savuroasa cină dantescă s-a dorit a fi hrană nu numai pentru trup, ci şi pentru suflet. Personalitatea marelui poet a fost evocată şi prin recitarea unor fragmente din capodopera sa, Divina Comedie, cu participarea regizorului Franco Palmieri, în acompaniamentul muzicii medievale a ansamblului Canavisium.

Creativitatea gastronomică este o caracteristică fundamentală a Italiei, spune Franco Palmieri.

“Cred că provine dintr-o specificitate culturală. Bogăţia artistică ce defineşte fiecare colţ al Italiei ne-a influenţat, în timp, şi obiceiurile culinare. Până la urmă, atunci când suntem acasă, ne demonstrăm creativitatea şi în bucătărie”, ne asigură regizorul italian.

Franco Palmieri este iniţiatorul unui eveniment foarte important care se desfăşoară la Florenţa de 15 ani, “All’improvviso Dante”: locuitorii, alături de personalităţi din lumea politicii, economiei, artei şi culturii, în general, citesc din opera dantescă în diverse colţuri ale oraşului. Franco Palmieri a dorit să prezinte la Bucureşti – atât la Institutul Italian de Cultură cât şi la Liceul bilingv Dante Alighieri - această experienţă care, de-a lungul timpului, i-a avut, printre alţii, ca protagonişti, pe actualul premier italian Matteo Renzi, fost primar al oraşului Florenţa, pe muzicianul şi cantautorul Lucio Dalla sau pe designerul Brunello Cucinelli.

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Life & Style 21 Noiembrie 2024, 14:33

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, iar fumatul pe parcursul vieţii poate să ducă, în...

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon
Life & Style 20 Noiembrie 2024, 16:27

Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon

Cetatea Regală Chinon este unul dintre cele mai vechi și dintre puținele castele medievale de pe Valea Loarei rămasă parțial...

Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon
Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 16:33

Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață

Interviu cu Mihai Milicescu, doctor specialist în oftalmologie.

Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață
București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 15:39

București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"

Săptămâna trecută, pentru Maternitatea Giuleşti au fost achiziţionate alte două ecografe, având ca sursă de finanţare tot...

București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"
Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 09:27

Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi

Deşi condiţiile meteo nu o permit în totalitate, mulţi administratori de pârtii au luat primele decizii în acest sens.

Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi
"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 09:21

"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală

Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani sunt aşteptaţi împreună cu familiile lor să descopere surprizele şi bucuriile sărbătorilor...

"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală
Lara Schutz: Pâinea trebuie să aibă culoare pronunțată, să fie bine coaptă
Life & Style 16 Noiembrie 2024, 16:04

Lara Schutz: Pâinea trebuie să aibă culoare pronunțată, să fie bine coaptă

Interviu cu Lara Schutz , maestră în arta brutăriei, invitată în Poiana lui Johann.

Lara Schutz: Pâinea trebuie să aibă culoare pronunțată, să fie bine coaptă
Măsuri de prevenţie în cazul infecţiilor respiratorii
Life & Style 16 Noiembrie 2024, 08:50

Măsuri de prevenţie în cazul infecţiilor respiratorii

Managerul Institutului "Matei Balş" din Bucureşti, doctor Adrian Marinescu, estimează că luna viitoare vor fi mai multe...

Măsuri de prevenţie în cazul infecţiilor respiratorii