Noile tehnologii „pot afecta democraţia”
Noile tehnologii pot avea efecte negative asupra democraţiei, dar pot fi folosite şi ca instrumente de formare a spiritului civic, susţine ambasadorul Italiei la Bucureşti.
07 Iunie 2024, 15:38
Noile tehnologii pot avea efecte perturbatoare şi asupra democraţiei şi sistemelor politice, dar pot fi folosite şi ca instrumente de formare a spiritului civic şi de îmbunătăţire a discursului public, susţine ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Mangoni.
El a vorbit pe această temă la Forumul Euro-Atlantic organizat de Universitatea Româno-Americană.
Alfredo Mangoni: Trebuie să admitem că multe instrumente precum inteligența artificială, securitatea cibernetică, chiar și dezinformarea sau manipularea informațiilor de către anumite țări pot fi utilizate în două direcții: ca oportunități de creștere a gradului de conștientizare a publicului, dar și ca modalități de polarizare a opiniei publice. Polarizarea este în prezent una dintre provocările majore pentru democrațiile noastre.
Implicarea cetăţenilor în protejarea valorilor democratice este necesară, în contextul în care actori statali precum Rusia sau China încearcă să influenţeze opinia publică într-un an în care în foarte multe ţări au loc multiple alegeri, a mai amintit Alfredo Mangoni.