Mangalia: întâlnirea jurnaliştilor din diaspora
A doua zi a conferinţei românilor de pretutindeni de la Mangalia a adus în centrul discuţiilor mijloacele de promovare a valorilor culturii româneşti în ţările pe unde trăiesc românii.
Articol de Denise Theodoru, 14 August 2009, 13:35
Participanţii la întâlnire au fost de părere că posturile de radio şi de televiziune ale românilor din lumea întreagă s-au înmulţit şi interacţionează din ce în ce mai intens cu Radio România Internaţional şi cu TVR Internaţional.
Dublate de site-uri, de transmisii on-line, de agenţii de ştiri, mijloacele media ale românilor susţinute din fonduri proprii au devenit cel mai puternic vector de diseminare a informaţiilor despre România.
Cu toate acestea, jurnaliştii români din diaspora îşi doresc mai multă informaţie pertinentă şi rapidă.
La aceste solicitări a răspuns Maria Ţoghină, preşedintele director general al SRR, oferind posturilor de radio româneşti programe culturale, de dezbatere, muzică românească şi teatru, cît şi informaţii furnizate gratis de Agenţia de Presă RADOR.
"România poate oferi consultanţă şi parteneriate posturilor de radio româneşti din lumea întreagă" a spus Maria Ţoghină.
Joi seara s-a lansat lucrarea "Românii din jurul României, în imagini", de Vasile Şoimaru, scriitor din Republica Moldova. Tot atunci s-a dezbătut iniţiativa predării istoriei diasporei în şcoli.
La discuţiile de joi a participat şi Octavian Ştireanu, secretar de stat în Ministerul Culturii, care a mulţumit românilor participanţi pentru efortul financiar pe care l-au făcut pentru a-şi plăti transportul spre România spre a participa la acest forum.
"Domeniul culturii este singurul pentru care România nu are obligaţii asumate în integrarea europeană" a spus domnul Ştireanu.