Italia se confruntă cu cea mai scăzută rată a natalităţii din ultimii 163 de ani
Naşterile în Italia se îndreaptă spre un nou minim record în 2024, a declarat luni biroul naţional de statistică ISTAT, marcând a 16-a scădere anuală consecutivă şi cel mai scăzut număr de la unificarea Italiei, în 1861.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Octombrie 2024, 14:45
Naşterile în Italia se îndreaptă spre un nou minim record în 2024, a declarat luni biroul naţional de statistică ISTAT, marcând a 16-a scădere anuală consecutivă şi cel mai scăzut număr de la unificarea Italiei, în 1861. Scăderea continuă a natalităţii în Italia este considerată o urgenţă naţională, însă, în ciuda promisiunilor guvernelor succesive de a face din aceasta o prioritate, niciunul nu a reuşit până acum să oprească scăderea.
Între ianuarie şi iulie s-au înregistrat cu 4.600 mai puţine naşteri decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o scădere de 2,1%, a precizat ISTAT într-un comunicat. În 2023, Italia a înregistrat 379.890 de naşteri, cu aproximativ şase nou-născuţi la mia de locuitori. Aceasta a reprezentat o scădere de 3,4% faţă de 2022 şi un declin de 34,1% faţă de 2008 - ultimul an în care ţara a înregistrat o creştere a numărului de copii născuţi.
Datele pentru primele şapte luni ale anului arată o rată a fertilităţii, adică numărul mediu de copii născuţi de fiecare femeie, de 1,2, cu mult sub rata de 2,1 necesară pentru o populaţie stabilă. Scope Ratings a declarat luna aceasta că demografia Italiei este cea mai proastă din Europa în ceea ce priveşte potenţialul de creştere economică între 2023 şi 2040, îmbătrânirea rapidă a populaţiei reprezentând o ameninţare la adresa finanţelor publice tensionate ale ţării.
Anul trecut, Italia a avut cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat. Alte constatări din raportul ISTAT arată că anul trecut femeile din Italia au avut primul copil în medie la vârsta de 31 de ani, aproximativ stabil faţă de 2022, şi că 42,4% dintre copii au fost născuţi de femei necăsătorite, în creştere de la 41,5% în anul precedent, notează REUTERS potrivit RADOR RADIO ROMÂNIA.