În Ucraina, cei ce nu sunt înrolați în armată dau o mână de ajutor militarilor de pe front
Hub-uri pentru producția de materiale necesare soldaților ucraineni pe front. Cetățeni de toate vârstele se oferă voluntari.
Articol de Alex Buzică, 04 Martie 2024, 10:23
La Kiev am avut ocazia să intru într-un centru care realizează plase și costume de camuflaj. Treaba este una minuțioasă, totul se realizează manual, iți trebuie multa răbdare dar și timp. Iar timpul este cel mai prețios într-un război. Acolo lucrează foarte mulți voluntari care înainte de izbucnirea conflictului avea locuri de muncă normale, în domenii corporate sau la instituții de stat. Și acum fac acest lucru, doar că după terminarea programului de lucru, voluntarii vin la acest hub și lucrează că o adevărată echipă. Pentru că unde sunt mulți puterea crește. Cel care mi-a facilitat accesul este un român, pe nume Alex Craiu și el voluntar. Alex mi-a făcut cunoștință chiar cu coordonatoarea fabricii pe care am intervievat-o ca intre prietenii pentru radio și pentru emisiunea cu același nume.
Irina: Facem aceste plase de camuflaj și plase pentru fetele și băieții care sunt înrolați în armată. Vrem să îi ajutam cât mai mult, dar avem doar câțiva oameni la hub-ul nostru, dar încercăm să facem cât mai bine munca noastră. Toată munca este realizată de voluntari. Venim aici după ce ne terminăm orele de muncă, când avem timp. Eu înainte de război eram profesoară. Îi învățam pe cei mici limba engleză, dar acum sunt aici pentru că stiu că țara noastră are nevoie de armament, de costume militare de camuflaj. După cum poți vedea sunt voluntari de peste tot din Ucraina, chiar și din alte țări, așa cum este și Alex din România. Alex vine în fiecare zi aici și lucrează mult, este dedicat.
Trebuie menționat că toate materialele folosite pentru confecționarea costumelor de camuflaj sau ale plaselor pentru tehnica militară sunt donate. Unele materiale cum ar fi plasticul, sau metalul, sunt reciclate și pot fi un adevărat ajutor pentru soldații care luptă pe front.
Și Oksana este voluntar la centru de ceva vreme și mi-a arătat cum este confecționat un costum militar de iarnă. Realizat din materiale reciclate, de culoare albă, poate salva viața soldatului care îl îmbracă atunci când afara este zăpadă. Chiar și eu am încercat un astfel de costum la indemnul ei. Oksana avea șansa să plece din țară, dar a ales să rămână în Ucraina.
Oksana: Întâi de toate aș vrea să mulțumesc tuturor românilor pentru ajutorul acordat în cei doi ani de război! Mulțumesc și reporterilor, atât ție cât și colegilor tăi de la Tvr1 care au fost aici. Mulțumim că mediatizați situația de aici. Lumea trebuie să știe. Eu lucrez în domeniul transporturilor și în timpul liber vin să ajut. În loc să ies în oraș, sau să călătoresc, am preferat să ajut militarii. Chiar și familia mea locuiește la câțiva km de linia frontului în Harcov și le spun mereu să îmi trimită aici sticle de plastic sau cutiile conservelor pentru că noi le reciclăm și facem echipament militar.
Dopurile de plastic, conservele goale, sticlele sau chiar șireturile pantofilor pe care nu îi mai utilizam pot fi de mare ajutor aici în Ucraina. Dar ceea ce mi-a atras atenția, înainte de plecare, a fost un colț al depozitului unde erau expuse rachete neexplodate rusești. Rachetele și obuzele au fost lăsate aici pentru că cei care lucrează, să nu uite niciodată că pericolului este invizibil și poate apărea când nu te aștepți mai puțin de undeva din cer.