În Sălaj se dă startul preparării cărnii de porc
În această saptamână, în Sălaj, conform tradiţiei locale, se dă startul sezonului de preparare a cărnii de porc, conform perioadei premergătoare sărbătorilor de iarnă.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Noiembrie 2024, 10:28
În această saptamână, în Sălaj, conform tradiţiei locale, se dă startul sezonului de preparare a cărnii de porc, conform perioadei premergătoare sărbătorilor de iarnă. Veterinarii avertizează populaţia să nu consume carne provenită de la animale din gospodării fără examinarea obligatorie care depistează trichineloza. Acestă analiză poate preveni probleme grave de sanatate în rândul consumatorilor.
Transmite corespondentul RRA în Sălaj, Adrian Lungu: ”Carnea de la porcii din gospodării trebuie verificată înainte de a fi consumată, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu trichineloză.
Dr. Mircea Martin, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj: ”Recomand tuturor consumatorilor să cumpere produse de origine animală şi de origine non-animală din unități autorizate sanitar-veterinar, magazine, supermarketuri, din piețe agroalimentare, produse care sunt verificate sanitar-veterinar, etichetate în mod corespunzător, ambalate în mod corespunzător.”
Examenul durează câteva minute.
-: Se poate solicita medicul veterinar, vine, vă recoltează proba sau dacă duceți dumneavoastră. Orice comună are un medic veterinar. Vă rog foarte, foarte mult să nu consumați carne de porc neexaminată trichineloscopic. Acest parazit e foarte periculos și vă spun și de ce: trece prin intestinul subțire, perforează și ajunge în muşchi, mai ales în muşchiul inimii, şi provoacă infarct și omul nu știe de ce moare.
Echipe mixte de control verifică în această perioadă și piețele, târgurile, magazinele alimentare, totul din dorința de a preveni comerțul cu alimente care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor./editor Florin Lepadatu/