În Republica Moldova au reapărut lupii, după 40 de ani
O televiziune pro-comunistă de la Chişinău speculează că lupii reapăruţi în R. Moldova au migrat din România, dar unii experţi spun că ei provin din Ucraina.
Articol de Cătălin Gomboş, 19 Ianuarie 2011, 09:45
Autorităţile din Republica Moldova au confirmat reapariţia lupilor, la peste patruzeci de ani după ce aceştia dispăruseră, ca urmare a dezvoltării agriculturii şi industrializării ţării.
Potrivit directorului general adjunct al Agenţiei MoldSilva, Tudor Botnaru, numărul lupilor este redus, aproximativ douăzeci de exemplare împărţite în câteva haite, în condiţiile în care în cele 40.000 de hectare de pădure din Republica Moldova numărul optim de lupi ar trebui să fie 50.
Autorităţile nu ştiu însă dacă lupii s-au stabilit şi au început să se reproducă pe teritoriul Republicii Moldova, sau doar migrează iarna în căutarea hranei.
Oficialul MoldSilva a apreciat că prezenţa lupului este benefică întrucât acesta îndeplineşte un rol de sanitar al pădurii. În ultimii ani, în pădurile din Republica Moldova s-au înmulţit în mod excesiv vulpile şi câinii sălbăticiţi, specii considerate mult mai dăunătoare pentru fondul cinegetic şi mai periculoase pentru om.
Anunţul a fost făcut după ce au fost raportate o serie de atacuri ale lupilor asupra unor stâne de oi. Într-un reportaj publicat săptămâna trecută, televiziunea pro-comunistă NIT susţinea că, în unele regiuni ale Republicii Moldova, populaţia este terorizată de lupi, care ar fi ucis o persoană.
Ucraina sau România?
Potrivit televiziunii comuniste, lupii ar fi venit din România ca urmare a demontării, anul trecut, a gardului de sârmă ghimpată dintre Republica Moldova şi România.
Experţii moldoveni au afirmat că, deşi unii dintre lupi provin din România, majoritatea au venit din Ucraina.
Pe de altă parte, investigaţiile arată că o serie dintre atacurile puse pe seama lupilor, inclusiv sfârtecarea unei persoane, ar fi fost făcute de câinii sălbăticiţi. Pe de altă parte, autorităţile au dat asigurări că, spre deosebire de câini, lupii nu atacă oamenii decât în cazul în care sunt turbaţi.
Totuşi, autorităţile au cerut populaţiei să asigure paza animalelor atunci când acestea sunt scoase la păşunat, să securizeze ţarcurile acestora şi să respecte prevederile legale, care interzic păşunatul din noiembrie până în aprilie.
Pe de altă parte, reprezentanţii MoldSilva şi ai ministerului mediului au amintit că vânarea lupilor este strict interzisă.