Filtrele antispam schimbă istoria unei publicaţii canadiene
Una dintre cele mai vechi reviste din Canada, The Beaver, îşi schimbă numele din cauza asemănării cu un termen de argou cu conotaţie sexuală.
Articol de Bogdan Mihai, 29 Martie 2010, 18:39
Editorii revistei spun că este normal ca una dintre cele mai vechi reviste din Canada să poarte numele simobulului naţional al ţării, Beaver (castorul).
Însă ultima tentativă a publicaţiei de a atrage cititori noi în mediul online a eşuat din cauza filtrelor de spam, întrucât Beaver este de asemenea un termen de argou pentru organul genital feminin.
Potrivit BBC News, Deborah Morrison, editor al publicaţiei care acum se numeşte "Canada's History", a declarat că în 1920, anul înfiinţării revistei, "The Beaver" era un nume potrivit, fără implicaţii sexuale.
"Celălalt sens al cuvântului nu este o noutate, însă ambiguitatea termenului a dat naştere unei noi provocări odată cu dezvoltarea internetului.
"Astfel, numele pe care revista îl avea de 90 de ani a devenit un impediment pentru noi", a declarat editorul Deborah Morrison.
Îngrijorări similare legate de semnificaţia termenului a determinat Colegiul Beaver din statul american Pennsylvania să îşi schimbe numele, în anul 2001.
Site-uri şi emailuri inofensive, blocate eronat de către filtre de securitate
În 1996, furnizorul de internet AOL a refuzat iniţial acordarea de servicii locuitorilor din oraşul britanic Scunthorpe pentru că numele oraşului conţinea o obscenitate.
Tot în Anglia, locuitorii oraşului Penistone din comitatul South Yorkshire s-au confruntat cu aceeaşi problemă.
În 2008, un site de ştiri administrat de American Family Association a cenzurat un articol al agenţiei de presă Associated Press referitor la atletul Tyson Gay.
Un filtru antispam al site-ului a decis că "gay" (homosexual) este un cuvânt jignitor, care ar trebui să fie înlocuit cu termenul "homosexual".
Articolul rezultat începea cu un titlu memorabil: "Homosexual se califică în proba olimpică de 100 de metri".
Henry Stern, cercetător Cisco Systems pentru sisteme de securitate, a declarat că filtrele antispam sunt apreciate de industria online datorită abilităţii lor de a nu bloca site-urile sau emailurile legitime.
El spune că fără filtrele antispam, între 250 de miliarde şi 400 de miliarde de mesaje spam ar invada inboxurile utilizatorilor şi ar bloca reţelele de calculatoare din întreaga lume.
Henry Stern consideră că probleme asemănătoare celei cu care s-a confruntat oraşul Scunthorpe sunt în mare parte de domeniul trecutului.