Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol, iar sănătatea şi bunăstarea oamenilor ar putea fi afectate pe termen lung de distrugerea biodiversităţii, avertizează Fondul Mondial pentru Natură.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Noiembrie 2024, 21:48
Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol, iar sănătatea şi bunăstarea oamenilor ar putea fi afectate pe termen lung de distrugerea biodiversităţii, avertizează Fondul Mondial pentru Natură, cea mai mare organizaţie de mediu din lume care se ocupă de protecţia şi conservarea naturii. Reprezentanţii organizaţiei menţionează într-un comunicat pericolele care ameninţă unele specii din România, dar indică şi unde s-au găsit soluţii viabile pentru rezolvarea conflictului dintre oameni şi urşi.
Reporter: Nicoleta Stoian - ”Reprezentanţii organizaţiei spun că în România, specii emblematice precum ursul brun, râsul, lupul, zimbrul, vidra sau sturionul sunt ameninţate de schimbări climatice, poluare, defrişări ilegale, fragmentarea habitatelor şi braconaj. La acestea se adaugă adoptarea unor legi, cum ar fi cea care permite vânătoarea la trofeu pentru specia urs şi nu a exemplarelor problematice, care de regulă sunt de talie mai mică.
Totodată, unele iniţiative, aparent verzi, precum proiectele hidroelectrice de mică anvergură sau marile proiecte de infrastructură de pe Dunăre, pot duce la perturbări ecologice semnificative prin blocarea rutelor de migraţie a sturionilor. Organizaţia menţionează, într-un comunicat, şi câteva dintre succesele înregistrate în ultimii ani.
Este vorba despre reintroducerea zimbrilor în Carpaţi de Sud-Vest, combaterea braconajului la sturion şi proiectul implementat la Băile Tuşnad, care a transformat localitatea în primul oraş "bear-smart" din Europa. Început acum doi ani, acesta din urmă a reuşit să reducă la zero numărul conflictelor om-urs.”/editor Florin Lepadatu/