Europenii sărbătoresc pentru prima dată Ziua ex-fumătorului
Specialişti şi foşti fumători au marcat Ziua ex-fumătorului, promovat în toate statele membre UE printr-un program pe internet care oferă ajutor celor care vor să se lase de fumat.
26 Septembrie 2013, 14:30
Mai mult de jumătate dintre bucureştenii care s-au înscris anul trecut în programul "Stop fumat" au reuşit să renunţe la acest obicei.
Specialişti şi foşti fumători au marcat joi Ziua ex-fumătorului, promovat în toate statele membre ale Uniunii Europene, printr-un program pe internet care oferă ajutor celor care vor să se lase de fumat.
Este prima dată când europenii sărbătoresc Ziua ex-fumătorului.
Pe pagina de internet exsmokers.eu, jucătoarea de tenis Victoria Azarenka şi artistul Bob Sinclair, unul dintre cei mai cunoscuţi DJ europeni îi felicită astăzi în mesaje video pe cei care au reuşit să se lase de fumat.
După cum transmite reporterul Radio România Actualităţi Marilena Frâncu, la Bucureşti, Ziua foştilor fumători a fost marcată printr-o întâlnire între aceştia şi specialişti.
Efecte dăunătoare ale fumatului pasiv
Prezent la discuţii, medicul Miron Bogdan a atras atenţia asupra efectelor aşa-numitului fumat pasiv.
"Soţiile de fumători, ele însele nefumătoare, au un risc semnificativ mai mare de cancer bronhopulmonar decât femeile neexpuse. Copiii expuşi la fum de ţigaretă sunt statistic semnificativ în risc de a deveni fumători la rândul lor.
"De obicei, dacă părinţii fumează, copilul la 12 - 13 ani încearcă, la 14 ani este deja dependent, iar copiii, mai cu seamă de vârstă preşcolară, sunt extrem de sensibili la fumul de ţigară. Fac infecţii respiratorii mai frecvente, fac mai mult astm bronşic", spune Miron Bogdan.
El a precizat că în România se fumează aproape peste tot, fără a se ţine cont de protejarea celor din jur.
Mesajul general al programului este: ex-fumătorii arată mai bine, miros mai bine, se simt mai bine şi au mai mulţi bani.