Efectele nocive pe care le are dependenţa de ecrane
Institutul de Sănătate Publică îşi propune să atragă atenţia asupra efectelor nocive pe care le are dependenţa de ecrane.
Articol de Radio România Actualităţi, 09 Ianuarie 2025, 08:31
Institutul de Sănătate Publică îşi propune să atragă atenţia asupra efectelor nocive pe care le are dependenţa de ecrane. Astfel, luna aceasta şi luna viitoare derulează în toată ţara o campanie prin care oferă soluţii pentru gestionarea acestei probleme.
Reporter: Adriana Leu - ”Campania se desfăşoară sub sloganul "Mai multă viaţă, mai puţine ecrane" şi se adresează în special, copiiilor şi adolescenţilor, principalele victime ale dispozitivelor moderne. Nu sunt uitaţi însă nici părinţii acestora, dar nici populaţia generală, pentru că prin creşterea nivelului de conştientizare şi încurajarea unui stil de viaţă sănătos pot fi reduse în mod semnificativ, atât declanşarea unor tulburări mintale, cât şi de comportament.
INSP atrage atenţia că odată cu dezvoltarea tehnologică a apărut o tendinţă crescândă a oamenilor, în special a tinerilor, de a reduce comunicarea faţă în faţă şi de a petrece din ce în ce mai mult în faţa ecranelor. Multe studii asociază acest lucru cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susţin că un comportament repetitiv şi nelimitat de accesarea tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanţe, precum drogurile şi alcoolul şi poate duce la dezvoltarea unei dependenţe numită şi 'dependenţă tehnologică'', mai spun specialiştii de la INSP.
Iar un Eurobarometru, privind sănătatea mintală din octombrie 2023, arată că 46% dintre respondenţi s-au confruntat în ultimul an cu o problemă emoţională, depresie sau anxietate, iar 89% dintre respondenţi considerau că promovarea sănătăţii mintale este la fel de importantă ca cea a sănătăţii fizice.”/editor Florin Lepadatu/