Educaţia alimentară "trebuie să înceapă acasă"
Medicii au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte numărul mare de copii supraponderali, care a crescut, în ultimii zece ani, cu 18%.
Articol de Adriana Turea, 16 Octombrie 2014, 14:20
Peste un miliard de persoane adulte sunt supraponderale, iar alte 300 de milioane sunt obeze - arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care atrage atenţia asupra modului nesănătos în care ne hrănim majoritatea dintre noi.
La Conferinţa "Educaţie nutriţională pentru o generaţie mai sănătoasă", de joi, de la Bucureşti, medicii au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte numărul mare de copii supraponderali, care a crescut, în ultimii zece ani, cu 18%.
Nutriţionistul Ligia Alexandrescu spune că, pentru a fi sănătoşi, trebuie să ne preocupe urmarea unei diete echilibrate, formată din trei mese principale pe zi, două gustări şi care să conţină alimente cu indice glicemic scăzut.
"Educaţia alimentară trebuie să înceapă acasă, primii şapte ani de viaţă sunt esenţiali. Nu trebuie să aşteptăm şcoala să vină să ne înveţe copilul să nu mănânce zahăr concentrat, ci fruct, să nu mănânce pâine albă, ci pâine integrală.
Mâncăm extrem de dezechilibrat din punct de vedere al integralităţii alimentelor. Încă preferăm pâinea albă, în loc de pâine făcută din făină integrală; încă se mănâncă acel covrig dimineaţă, la metrou, covrig plin de făină albă, plin de margarină, plin de sare.
Ei, o dată, de două ori se poate consuma, însă să nu fie un obicei. Or, la noi, toate acestea sunt obiceiuri", spune Ligia Alexandrescu.
Educaţia nutriţionalăar trebui introdusă în şcoli
De asemenea, trebuie să respectăm un program de somn de şase, şapte ore, să evităm nicotina, alcoolul şi excesul de cafeină.
Este foarte importantă şi hidratarea corespunzătoare, cu apă şi ceaiuri din plante şi practicarea exerciţiului fizic de tip aerob în mod regulat, mers pe jos, alergat, urcat scări, înot.
Totodată, Federaţia Sindicatelor Libere vine cu o propunere de a introduce în şcoli educaţia nutriţională şi va iniţia un proiect prin care disciplina să fie de sine stătătoare şi obligatorie încă de la vârsta de trei ani.