”E greșit să credem că scăpăm de gunoaie dacă le aruncăm în apă”
O sticlă de plastic cu mesaj, dotată cu tehnologie de urmărire a fost lansată la apă din judeţul Braşov şi a ajuns la Varna, în Bulgaria.
Articol de Florin Lepădatu, 31 Mai 2022, 15:31
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - O sticlă de plastic cu mesaj, dotată cu tehnologie de urmărire a fost lansată la apă din judeţul Braşov şi a ajuns la Varna, în Bulgaria.
Este de fapt un strigăt de ajutor pe care îl transmit în numele apelor cei de la asociaţia Mioritics: plasticul poluează masiv apele şi implicit viaţa din ele.
Reporter: Cristian Bâcâin - ”Un grup de voluntari din România au realizat împreună un proiect de mediu inedit. Se numește „Călătoria mea spre mare” și este de fapt o poveste despre oameni, mentalități și educație. De ce au ales tocmai sticla de plastic pentru a exemplifica implicațiile poluării ne spune coordonatorul proiectului în cadrul asociației Mioritics, Mihai Dragomir.
Mihai Dragomir: ”Sticla să zicem este cel mai prezent obiect în viața noastră cotidiană și din punct de vedere al funcționalității, dar în același timp în zonele de gunoaie pe care le vedem de multe ori peturile, sticlele de plastic sunt cele mai întâlnite.”
Care este povestea? Într-o sticlă de plastic au fost introduse diverse echipamente și apoi sticla High Tech a fost lansată la apă de elevii de la Hărman județul Brașov. I-au dat și un nume „peti”, iar traseul ei poate fi urmărit pe Peti.Mioritix.ro. Din nou, Mihai Dragomir.
Mihai Dragomir: ”Sticla a pornit în 18 octombrie 2021, de la Hărman, din județul Brașov și în data de 15 mai 2022 a ajuns la Varna, în Bulgaria. Ea a eșuat pe mal și acolo un grup de ingineri care se plimbau pe plajă au observat-o și și-au dat seama că e ceva interesant cu ea. Și așa au salvat-o, pentru că se desprinseseră înăuntru panoul solar și nu mai încărca cum trebuie.”
Concluzia amară vine tot de la coordonatorul proiectului. E greșit să credem că scăpăm de gunoaie dacă le aruncăm în apă.
Mihai Dragomir: ”De multe ori această gândire a unor oameni că gunoiul se va duce la vale datorită apei este greșită. În condiții normale de curgere a unui râu, gunoiul nu va merge mai mult de câteva zeci, poate sute de metri mai la vale.”