Ducele moştenitor al Luxemburgului s-a căsătorit
Marele-duce moştenitor Guillaume (31 de ani) şi Stephanie de Lannoy (28 de ani) şi-au unit destinele în catedrala Notre-Dame din Luxemburg, în centrul capitalei Marelui Ducat.
Articol de Paul Poteraşi, 20 Octombrie 2012, 15:44
Marele-duce moştenitor al Luxemburgului, Guillaume, s-a căsătorit sâmbătă religios cu tânăra contesa belgiană Stephanie de Lannoy, în prezenţa a numeroase capete încoronate, în cadrul unei ceremonii ce a îmbinat tradiţia cu modernitatea, aducând în prim-plan această mică ţară aflată atât de rar în lumina reflectoarelor, precizează France Presse.
Marele-duce moştenitor Guillaume (31 de ani) şi Stephanie de Lannoy (28 de ani) şi-au unit destinele în catedrala Notre-Dame din Luxemburg, în centrul capitalei Marelui Ducat.
Marele-duce moştenitor Guillaume va deveni al şaptelea duce al monarhiei luxemburgheze, în timp ce Stephanie este descendentă a uneia dintre cele mai vechi familii nobiliare din Belgia.
"Stephanie îţi dau inelul meu. Te iubesc şi îti voi rămâne credincios", a declarat în luxemburgheză Guillaume în timpul schimbului de jurăminte.
Stephanie de Lannoy a făcut aceeaşi promisiune în limba noii sale ţări de unde a primit vineri cetăţenia.
Dacă ceremonia civilă de vineri a fost marcată doar în cadru familial, o mare parte a elitei mondiale a răspuns invitaţiei de a asista la căsătoria religioasă a ultimului prinţ moştenitor celibatar din Europa.
Contesa Stephanie, care a sosit la braţul fratelui său mai mare, a purtat o rochie de mireasă Elie Saab alb-ivoire de dantelă cu broderii din fir de argint, precum şi un voal din tul de aceeaşi culoare, lung de 4 metri.
Mirele era îmbrăcat în uniformă militară de ceremonie.
Cei doi miri. Foto: Reuters. |
Familia Regală a României a fost reprezentată la ceremonie
Pe lângă familiile mirilor, la ceremonie au asistat regele Belgiei Albert II şi regina Paola, care au legături de familie cu monarhia luxemburgheză, regele Norvegiei Harald V şi regina Sonja, prinţul Hans-Adam II al Lichtensteinului cu prinţesa, regina Beatrix a Olandei, regina Margarethe a Danemarcei şi prinţul consort Henrik, regina Silvia a Suediei şi prinţesa Lalla Salma, soţia regelui Mohammad VI al Marocului.
Printre invitaţi s-au mai numărat şi prinţesa Carolina de Monaco, prinţul Edward (cel de-al treilea fiu al reginei Angliei), prinţul moştenitor al Japoniei Naruhito, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.
Familia Regală a României a fost reprezentată de principesa Margareta şi principele Radu, care participă la căsătoria regală de la Luxemburg, la invitaţia marelui duce şi marei ducese de Luxemburg.
La dorinţa mirilor, ca o notă modernă adusă acestei ceremonii, la slujbă au asistat şi 270 de luxemburghezi "de rând".
Ceremonia religioasă a fost oficiată de arhiepiscopul de Luxemburg Jean-Claude Hollerich în limbile franceză, engleză, germană şi luxemburgheză.
Concertele gratuite şi focurile de artificii fac din căsătoria viitorului mare duce un eveniment popular, chiar dacă unii au criticat costurile acestuia (350.000 euro reprezintă participarea statului şi 317.000 euro, cea a oraşului Luxemburg).
Cei doi miri s-au cunoscut în Germania în urmă cu opt ani, prin intermediul unui prieten comun, însă relaţia lor a început abia în urmă cu trei ani, iar public s-a aflat de ea doar la sfârşitul lunii aprilie, când s-a anunţat logodna celor doi.
Guillaume a devenit mare duce moştenitor în 2000, atunci când tatăl lui, Henri, a urcat pe tron.
După ce şi-a făcut studiile în Elveţia, el a frecventat cursurile Academiei militare Sandhurst din Marea Britanie, iar apoi a studiat ştiinţele politice în Marea Britanie şi în Franţa.