Din iunie, micii tradiţionali riscă să dispară de pe piaţă
Procesatorii de carne spun că fac eforturi ca UE să scutească micii de la o normă obligatorie privind interzicerea unor aditivi alimentari.
01 Mai 2013, 12:04
Cea mai importantă organizaţie a procesatorilor de carne - Asociaţia Română a Cărnii - a declarat că a cerut Comisiei Europene introducerea reţetei de mici în lista produselor tradiţionale.
Solicitarea a fost făcută pentru ca producătorii români să poată folosi în continuare aditivii alimentari care vor fi interzişi din iunie, când intră în vigoare un regulament european în acest domeniu.
Micii româneşti conţin în prezent carbonat de sodiu, un conservant şi un antioxidant care nu se mai regăsesc în noua listă a aditivilor alimentari agreată de Uniunea Europeană.
Noul regulament, care a fost adoptat anul trecut şi intră în vigoare la 1 iunie, este obligatoriu şi se aplică direct în toate statele membre.
Prin urmare, dacă solicitarea procesatorilor nu va fi aprobată de Comisia Europeană, de luna viitoare producerea micilor după reţeta tradiţională va fi interzisă.
Acesta este unul dintre cele mai răspândite produse din carne proaspătă procesată din ţara noastră, vânzarile ajungând la 50 milioane de euro anual.
Piaţa locală a micilor s-a ridicat anul trecut la apropximativ 22.000 de tone, din care 72% a fost acoperită de vânzarile din retailul modern.