Clasamentul celor mai inteligente orașe din lume
Compania de Cercetare de piață Jennifer Research a realizat clasamentul celor mai inteligente orașe din lume, orașul chinez Shanghai clasându-se pe primul loc.
Articol de Viorela Pănculescu, 03 Februarie 2022, 11:24
Realizator: Daniela Petrican - Compania de Cercetare de piață Jennifer Research a realizat clasamentul celor mai inteligente orașe din lume. Shanghai s-a clasat pe primul loc, Seul a ocupat locul doi, urmat de Barcelona, Beijing și New York. Clasamentul s-a baza pe mai multe aspecte ale orașului inteligent, inclusiv transportul și infrastructura, energie și iluminat, managementul orașului și conectivitate.
Viorela Pănculescu: Shanghai a fost lăudat pentru Citizen Cloud, care oferă o singură accesare pentru rezidenți pentru a afla informații despre 1.000 de servicii utilitare. Locuitorii din Shanghai pot găsi astfel informațiile de care au nevoie pentru a le ușura viața de zi cu zi, de la cele privind evidența populației, precum căsătoriile sau nașterile, până la informații despre turism, educație, cultură și asistență pentru cetățenii în vârstă.
Realizator: Bine. Mai întâi trebuie să îmi spui ce înseamnă mai exact Citizen Cloud, ca să înțelegem și noi.
Viorela Pănculescu: Este, de fapt, o aplicație pentru telefonul mobil care te îndrumă în circuitul acesta stufos al serviciilor publice esențiale, te îndrumă, de exemplu, să te programezi pentru examenul de permis de conducere sau să faci o programare la medic, vezi de asemenea locurile de parcare disponibile în oraș, o metropolă de fapt, pentru că Shanghai are peste 26 de milioane de locuitori, deci, mult peste populația României. Repet, toate acestea se găsesc într-o singură aplicație și asta mi se pare senzațional, că nu îți umpli telefonul cu foarte multe aplicații și găsești toate informațiile adunate într-un singur loc.
Realizator: Bine, păi ce, nu facem asta și noi?
Viorela Pănculescu: Exact asta facem. Noi ne luăm o zi din concediu ca să ne rezolvăm problemele pe care le avem cu autoritățile publice - spun cercetările de piață -, atunci când trebuie să te duci undeva să scoți un act, să scoți o adeverință, o autorizație...
Realizator: E de durată, drept pentru care îţi trebuie timp.
Viorela Pănculescu: Dar, ca să nu fim chiar așa de cârcotașe, digitalizarea a început și în România, deocamdată cu pași mici. Adică, acum pot să îți plătești taxele și impozitele online. Evident, nu în toate orașele din România, am mai întâlnit situații în care dacă ai un card bancar la o anumită bancă nu te acceptă Ghiseul.ro, dar totuși s-au făcut niște pași. [...]
Reporter: Întorcându-ne la clasamentul despre care vorbeam, primul loc Shanghai, al doilea Seul și al treilea Barcelona, un oraș european.
Viorela Pănculescu: Barcelona a integrat date colectate de la senzori din trafic, vehicule autonome și mașini conectate. Sistemul inteligent de management al traficului este construit pe tehnologia 5G. Infrastructura orașului inteligent vizează adoptarea pe scară largă a vehiculelor autonome, adică fără șoferi, și ajută Barcelona să obțină rezultate în construirea unei mobilități urbane eficiente. Adică, altfel spus şi mai pe românește, și într-un oraș mare se poate circula civilizat, pentru că Barcelona este un oraș mare și mai ales vara, dar cred că în tot timpul anului, atunci când nu ne încurcă pandemia, există foarte mulți turiști. De altfel, Comisia Europeană a lansat o competiție pentru 100 de orașe inteligente până în 2030.. S-au înscris desigur și multe localități din România. Cele care vor fi în primele 136 vor beneficia de sprijinul Comisiei Europene.