Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște
În multe zone din țară, kilogramul de carne se vinde cu 50-55 de lei.
29 Aprilie 2024, 08:00
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște. În multe zone din țară, kilogramul de carne se vinde cu 50-55 de lei, dar poate ajunge și la 60 de lei, spun fermierii din zona Rupea.
Fermier: S-a scumpit mielul, totul s-a scumpit anul ăsta. S-a scumpit și la viu, că viu merge 25 de lei. La tăiat cerem 60 de lei. Mai negociem cu clienții cât vor, cum vor. Avem de la 7 kilograme până la 15 kilograme tăiat, carcasă. Mieii sunt ţinuţi bine, şi atunci au crescut.
Crescătorii de ovine spun că prețul este stabilit în funcție de tariful cu care se vinde carnea la export, dar și de cererea din țară.
Petru Gonțea, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Brașov: Depinde aici și de puterea de cumpărare. Cererea și oferta reglează. Acum vreo 10 ani, în România se consumau cam cinci milioane de miei la sărbătorile pascale. Acum, din an în an s-a diminuat, din cauza scăderii puterii de cumpărare. Oamenii, mai ales cei în vârstă, s-au orientat spre o formulă de pasăre, altă carne mai ieftină.
Inspectorii sanitar-veterinari recomandă populației să cumpere carne și alte produse alimentare doar din locuri în care sunt verificate atât marfa, cât și proveniența acesteia.