Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Campionatul mondial al specialiștilor în pizza de la Napoli

FOTO: Napoli este de șase zile-capitala pizzei: pe faleză, Lungomare Caracciolo, pe o distanta de 1,5 km, 50 de cuptoare de lemne au oferit clienților 110.000 de pizze.

Campionatul mondial al specialiștilor în pizza de la Napoli. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 08 Septembrie 2014, 11:59

Napoli este de șase zile - capitala pizzei: Pe faleza de pe lungul mării, Lungomare Caracciolo, pe o distanta de 1km și jumătate, între 2 și 7 septembrie, 50 de cuptoare de lemne au oferit clienților, fie ei localnici, fie turiști din toată Italia și din toată lumea 110.000 de pizze, adica 46 de bucăți pe minut.

Totodată 500 de specialiști în pizza din 40 de țări s-au întrecut între ei într-un adevărat maraton. Opt au și câștigat.

La doar 28 de ani – campion mondial al specialiștilor în pizza

Campionul mondial al specialiștilor în pizza pe 2014 este un napoletan - Valentino Libro de la pizzeria Ke vuo' din Quarto, o localitate de lângă Napoli - care la cei 28 de ani ai săi, cu 15 ani de experiență în această meserie, - recunoaște ca a fost foarte emoționat atunci când a fost nominalizat.

AUDIO: Campionatul mondial al specialiștilor în pizza de la Napoli.

”Este un premiu pe care mi-l doream de multă vreme, iar anul acesta visul mi s-a împlinit. De câte ori nu m-am dus acasă plângând pentru că nu câștigam nimic! Acum însă a fost rândul meu” a declarat pentru Radio România Actualități, Valentino Libro, care de 11 ani participă și concurează la acest campionat.

”Sunt întreceri importante care te pot ajuta foarte mult în viață, în carieră și îi sfătuiesc pe toți să participle la astfel de competiții” spune tânărul bucătar. Valentino povestește că a început această meserie din joacă: ”Nu îmi plăcea să merg la școală, la fel ca alți copii, și în loc să pierd vremea pe străzi am început să învăț cum se face pizza. În timp a apărut dragostea față de această meserie și așa am ajuns să mă perfecționez, să vreau să fiu dacă nu cel mai bun, măcar unul dintre cei mai buni. Cred că nu voi schimba niciodată ceea ce fac acum”.

Pizza cea mai bună se face cu pasiune și faină de calitate

Pentru a fi cel mai bun, Valentino consideră că ”înainte de toate e nevoie de pasiune. După aceea trebuie să folosești produse de bună calitate, cum este faina ”caputo”, cea măcinată într-un ritm lent care ne oferă nouă posibilitatea de a obține un aluat autentic” explică Valentino.

Foto: Elena Postelnicu.

Valentino își dorește ca nu peste mult timp pizza napoletană, care este autentică, să faca parte din patrimoniu cultural Unesco.

La categoria pizza clasică, premiul a fost câștigat de o japoneză – Maya Ota

Incredibil dar adevărat premiul pentru pizza clasică napoletană a fost câștigat de un specialist - femeie din Japonia., Maya Ota. ”Încă nu-mi vine să cred că am obținut acest premiu, că am fost aleasă dintre atâția italieni, dar și dintre alți specialiști străini din toată lumea care au participat. Sunt fericită că voi purta acest trofeu in Japonia” a declarat pentru Radio România Actualități, Maya Ota, care a participat pentru prima data la Pizza Village din Napoli. Femeia recunoaște că în Japonia se mănâncă destul de mult pizza și în special cea de tip napoletană.

Anul acesta la modă este - Pizza ”Sofi”

În fiecare an, la Pizza Village sunt și tot felul de tendințe sau de pizze surpriză. Una este cea numită ”Sofi” - .dedicată actritei Sofia Loren, pizza care a fost concepută de Giuseppe Vesi de la pizzeria Vesi din Napoli.

Foto: Elena Postelnicu.

”Noi dedicăm în fiecare an un tip de pizza unei vedete. În acest an, în întâmpinarea aniversarii a 80 de ani pe care ii împlinește Sofia Loren la 20 Septembrie ne am gândit să-i dedicăm o pizza. Dar si pentru faptul ca tot acum se împlinesc 60 de ani de cand a apărut faimosul film ”Aurul din Napoli”, film in care ea a debutat ca actriță într-un rol de bucătar” explică pentru Radio România Actualități, Giuseppe Vesi.

Pizza ”Sofi” este gustoasă și datorită modului în care este coaptă în cuptor. ”Am adăugat o folie de aluminiu. Dedesubt am pus si ulei de masline extravirgin. Iar îngredientele sunt cele de la o pizza prăjită, cele pe care Sofia Loren le folosea si in filmul ei: brânză, caș, șuncă prăjită, roșii și piper. Noutatea este că este coaptă in cuptorul de lemne cu aceasta metoda noua a noastra de a folosi o folie de aluminiu.” dezvăluie câteva dintre secretele acestei pizze, Giuseppe Vesi.

În urmă cu doi ani Giuseppe Vesi împreună cu fratele său cu care lucrează încă de mic copil au dedicat o pizza lui Marek Hamsik, iar la ediția din 2013 i-au adus un omagiu atacantului de la echipa Napoli, Higuain, cu pizza "mimetica”.

35 de secunde pentru a prepara o pizza

La categoria pizza cea mai rapidă, premiul a fost obținut de Roberto Barone de la Pizzeria Peppe Quaglia di Volla, care în 35 de secunde a terminat pizza sa, cu o secundă mai puțin decât rivalul său.

Foto: Elena Postenicu.

”Trebuie să fim tot timpul și mai buni, trebuie să ne menținem între primii” ne spune Roberto Barone, care de 36 de ani face această meserie. ”Este nevoie de iubire, pasiune pentru această muncă, implicare. Este o muncă în care tot timpul trebuie să înveți” completează Roberto, care este prezent pentru a treia oară la Pizza Village.

L-am mai întrebat pe Roberto, ce pizza mă sfătuiește să mănânc în general la Napoli și mi-a mărturisit că fiecare pizzerie are pizza ei. Cu toate astea merită încercat în afară de clasica margherita, pizza cu baccala, cu flori de dovleac, cu salam sau cu mozzarella di buffala.

Lecții despre cum se face cea mai bună pizza

Este al 13-lea an consecutiv când napoletanii, dar și turistii pot manca o pizza, pot asculta muzică , pot vedea concursurile dintre specialiștii în pizza și pot învăța cum se face o pizza adevarată. Aproximativ 300 de persoane de toate vârstele și de toate naționalitațile - chiar si copii - au asistat la lecțiile specialiștiilor în pizza din cadrul Campionatului mondial de pizza organizat pe parcursul a șase seri la Napoli.

”Sunt foarte bucuroasă că am reusit sa fac pentru prima data in viata mea o pizza prăjită. Am venit la Napoli la o prietena care m a adus aici pentru a descoperi acest oraș, dar si pizza adevarata. Voi povesti cu siguranta si in Franța de aceasta experiența, nu stiu insa daca voi mai repeta experiența de a găti o pizza, dar pot sa spun ca nu voi uita niciodată de participarea la acest curs” ne mărturisește Anne, o tânără din Paris, în timp ce frământa cu grijă aluatul de pizza.

”Încerc să învăț. Dat fiind că sunt un mare mâncător de pizza, m-am gândit că ar fi cazul să învăț să și pregătesc această pizza. Nu numai să o mănânc” spune Giovanni, un tânăr napoletan, care tocmai a terminat aluatul. Încântat de cee ace a învățat la lecție, Giovanni deja promite că va experimenta acasă și că e convins că îi va ieși o pizza și mai bună. El este încântat de acest eveniment – Pizza Village – mai ales că astfel toate produsele napoletane sunt promovate peste tot în lume.

Mangerul evenimentului, Claudio Sebilo, recunoaște că în urmă cu 13 ani Pizza Village a început cu câteva pizzeria locale și cu câțiva specialiști de pizza din zonă, iar că numerele la care s-a ajuns în prezent și acordurile internaționale cu alte țări, precum și prezența lor la mai multe evenimente din Statele Unite ale Americii, Japonia sau Germania, nu face decât să le ofere o mare satisfacție. ”Am plecat și am vrut să promovăm un singur produs – pizza – și am ajuns astăzi să promovăm peste tot în lume un oraș Napoli și împrejurimile sale, împreună cu cultura, istoria, tradiția sa” completează și Sergio Miccu, președintele Asociației specialiștilor în pizza din Napoli.

Post by România Actualităţi.

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Life & Style 21 Noiembrie 2024, 21:48

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol, iar sănătatea şi bunăstarea oamenilor ar putea fi afectate pe termen...

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Life & Style 21 Noiembrie 2024, 14:33

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, iar fumatul pe parcursul vieţii poate să ducă, în...

Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon
Life & Style 20 Noiembrie 2024, 16:27

Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon

Cetatea Regală Chinon este unul dintre cele mai vechi și dintre puținele castele medievale de pe Valea Loarei rămasă parțial...

Pe Valea Loarei, cincizeci de castele își așteaptă turiștii indiferent de sezon
Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 16:33

Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață

Interviu cu Mihai Milicescu, doctor specialist în oftalmologie.

Oftalmolog: După 40 de ani nu mai este eficientă chirurgia refractivă de suprafață
București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 15:39

București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"

Săptămâna trecută, pentru Maternitatea Giuleşti au fost achiziţionate alte două ecografe, având ca sursă de finanţare tot...

București: Ecograf performant pus în funcţiune la Spitalul "Panait Sârbu"
Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 09:27

Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi

Deşi condiţiile meteo nu o permit în totalitate, mulţi administratori de pârtii au luat primele decizii în acest sens.

Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi
"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 09:21

"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală

Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani sunt aşteptaţi împreună cu familiile lor să descopere surprizele şi bucuriile sărbătorilor...

"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală
Lara Schutz: Pâinea trebuie să aibă culoare pronunțată, să fie bine coaptă
Life & Style 16 Noiembrie 2024, 16:04

Lara Schutz: Pâinea trebuie să aibă culoare pronunțată, să fie bine coaptă

Interviu cu Lara Schutz , maestră în arta brutăriei, invitată în Poiana lui Johann.

Lara Schutz: Pâinea trebuie să aibă culoare pronunțată, să fie bine coaptă