Afinele, cel mai bun ajutor în bolile digestive
Mini-ghid de utilizare a afinelor pentru uzul celor interesaţi să exploateze la maximum proprietăţile curative.
03 Septembrie 2009, 14:50
Afinele sunt folosite de secole pentru efectele lor terapeutice. Ele sporesc vederea, mai ales pe timp de noapte. Fiind bogate în vitamina A şi C, pot preveni sau ajuta la tratarea anumitor boli de ochi, cum ar fi retinita pigmentoasă, glaucomul sau miopia.
De asemenea, consumul de afine scade nivelul zaharului din sânge, fiind astfel indicate pacienţilor ce suferă de diabet, putând reduce dependenţa de insulină. Afinele stimulează apetitul şi se indică folosirea lor în cazul copiilor mofturoşi şi persoanelor de vârsta a treia.
De asemenea, afinele ajută la tratarea unor boli digestive. Ceaiul din afine uscate ajută la vindecarea afecţiunilor stomacului şi la calmarea problemelor tractului digestiv, acest lucru datorându-se taninurilor din afine. Ceaiul poate fi preparat dintr-o linguriţă şi jumătate de fructe uscate, peste care se toarnă două pahare cu apă fiartă şi răcită.
Fructele se lasă la macerat opt ore, iar întreaga cantitate de lichid se bea pe parcursul unei zile. Decoctul are proprietăţi antiseptice în cazul infecţiilor intestinale, mai ales în gastroenterite.
Este eficient şi în combaterea viermilor intestinali. Proaspete, afinele reglează digestia şi opresc fermentaţiile intestinale. Pentru asta este suficient să mănâncaţi 100 g de afine de trei ori pe zi. În caz de dizenterie, puteţi lua câteva picături de tinctură de afin diluate într-un pahar cu apă.
Acest preparat este eficient şi în caz de infecţie sau toxiinfecţie alimentară, însă nu ar trebui consumat fără avizul unui medic.
În cantităţi mari sau în prezenţa unei predispoziţii a organismului, afinele şi produsele pe bază de afin pot cauza constipaţie. Dacă urmaţi un tratament cu afine, se recomandă o alimentaţie bogată în fibre, care au efect laxativ.