Ziua Internaţională a Muncii, marcată de proteste
Grav afectaţi de criză, şomaj şi politicile de austeritate, europenii au ieşit pe străzi aproape în fiecare ţară. În Grecia a fost decretată şi o zi de grevă generală.
Articol de Laurenţiu Văduva, 02 Mai 2013, 10:25
1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii, a fost şi anul acesta în întreaga lume o zi de proteste faţă de şomaj, discriminare, salariile mici şi condiţiile proaste de muncă.
Startul prostestelor l-a dat Asia: Cambodgia, Indonezia, Philipinele şi Hong Kong -ul, dar şi Indonezia.
În Bangladesh, ca şi în Japonia, s-au cerut condiţii mai bunde de lucru.
Grav afectaţi de criză, şomaj şi politicile de austeritate, europenii au ieşit pe străzi aproape în fiecare ţară. În Grecia a fost decretată şi o zi de grevă generală.
Ciocniri dramatice cu poliţia la Istanbul, unde mitingul de 1 Mai s-a soldat cu aproape 30 de răniţi, majoritatea poliţişti, şi peste 70 de arestări.
Mii de persoane au defilat la Lisabona împotriva politicilor de austeritate, la Berlin au fost ciocniri între poliţie şi militanţii de extremă stânga, iar premierul Danemarcei a fost huiduit.
Zeci de mii de oameni au mărşăluit şi la Zürich, în Elveţia, contra inegalităţilor salariale.
În Franţa şi Italia s-a manifestat tot împotriva politicilor de austeritate. 20.000 de persoane au protestat numai la Zagreb.
La Roma, Papa Francisc a cerut liderilor politici să facă tot posibilul pentru a crea locuri de muncă şi a apreciat că şomajul a fost rezultatul unei viziuni economice "în afara normelor de dreptate socială".
Pentru prima oară, însă, de la încheierea epocii sovietice, preşedintele rus, Vladimir Putin, a înmânat ieri decoraţii de "Eroi ai Muncii".