Zi fără mașini la Paris
Pentru al șaptelea an la rând, primăria derulează programul Parisul respiră, cu scopul de a-i proteja pe pietoni și pe bicicliști, reducând în același timp poluare și zgomot.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Septembrie 2021, 16:01
Zi fără mașini astăzi la Paris. Pentru al șaptelea an la rând, primăria derulează în septembrie programul Parisul respiră, cu scopul de a-i proteja pe pietoni și pe bicicliști, reducând în același timp poluarea și zgomotul din capitala franceză.
Măsurătorile de anul trecut arată că lipsa mașinilor din trafic a scăzut cu 20% nivelul de dioxid de carbon față de o duminică obișnuită.
De la ora 11:00 și până diseară la 18:00 niciun vehicul personal motorizat - mașini sau motociclete, inclusiv modele electrice - nu va putea circula sub amenințarea unei amenzi de 135 de euro. În fiecare an, perimetrul interzis mașinilor a fost extins, iar proiectul ”Parisul respiră” cuprinde astăzi aproape întregul oraș.
Transportul în comun, autocarele turistice, taxiurile, mașinile care fac aprovizionare sau mutări au voie să circule, fiind însă limitate la o viteză de 20 de km pe oră.
Tarifele de parcare au fost și ele reduse cu 40% pentru a le permite automobiliștilor să îți lase mașinile.
Pietonii și bicicliștii apreciază că o zi pe an devin stăpânii șoselelor. ”Mai puțină poluare, mai puțin zgomot”, ”Din punct de vedere practic, pe mine, pe bicicletă, mă avantajează”. ”Eu că e mai bine pentru toată lumea. Cei cu mașinile pot găsi alte soluții și în alte țări se face la fel”.
În schimb, cei care obișnuiesc să folosească mașina resping acest tip de măsuri, mai ales după ce în ultimii ani în zone tot mai extinse din marile orașe franceze viteza maximă a fost limitată la 30 de km pe oră.
”În mod clar, cei care au nevoie să se deplaseze cu mașina se simt hărțuiți. Acest tip de măsuri aduc stres și tensiune între oameni”.
Primărița Parisului, Anna Hidalgo, nu face niciun secret că scopul său este să-i descurajeze pe parizieni să-și folosească mașinile personale și, treptat, să renunțe definitiv la ele, alegând transportul în comun, bicicleta sau chiar mersul pe jos.