Zeci de morţi în confruntările din Ucraina
După informaţiile oficiale ale ministerului sănătăţii, sunt 35 de morţi, însă mediile de opoziţie vorbesc de aproximativ 50 de morţi prin împuşcare în rândul manifestanţilor.
Articol de Mihaela Enache, 20 Februarie 2014, 13:47
La Kiev au reizbucnit violenţele în această dimineaţă, în ciuda armistiţiului convenit între putere şi opoziţie.
Protestatarii au alungat poliţia din centrul Pieţei Independenţei, aruncând cu pietre şi sticle incendiare, iar forţele de ordine au ripostat, se pare, cu muniţie de război.
De la tribuna din centrul capitalei ucrainene sunt lansate permanent apeluri către manifestanţi să nu iasă din perimetrul baricadelor şi să nu părăsească instituţiile ocupate.
Alexandru Beleavski, corespondentul Radio România Actualităţi la Kiev: În momentul de faţă, la Kiev, în centrul Kievului, este o situaţie relativ mai calmă faţa de ceea ce s-a întâmplat cu două sau trei ore în urmă.
Protestatarii au reuşit să recupereze poziţiile pierdute în cursul ofensivei poliţiei de marţi şi în acest moment construiesc baricade, se regrupează. Într-adevăr, numărul morţilor este în creştere.
După informaţiile oficiale ale Ministerului Sănătăţii, sunt 35 de morţi, însă mediile de opoziţie vorbesc de aproximativ 50 de morţi prin împuşcare în rândul manifestanţilor.
Poliţia, la rândul său, acuză manifestanţii că au recurs pentru prima dată la arme de foc, muniţie de război - de fapt, că ar fi tras cu puşti cu lunetă, ceea ce, de altfel, acuză puterea şi opoziţia -, şi că în rândul poliţiei există de asemenea aproape 30 de răniţi şi chiar un mort.
Situaţia este extrem de confuză. În diverse cartiere ale Kievului se înregistrează manevre ale forţelor de poliţie, ale "susţinătorilor" în civil ai forţelor de ordine - sunt nişte persoane cu alură sportivă sau susţinători ai partidului de guvernământ aduşi din teritoriu. Este o stare destul de confuză şi o stare de aşteptare, probabil pentru că în acest moment la sediul Preşedinţiei ucrainene au loc convorbiri foarte importante între Viktor Ianukovici, preşedintele Ucrainei, şi misiunea UE.
Realizator: Exista un armistiţiu încheiat aseară. Era anunţată astăzi zi de doliu naţional în memoria victimelor de ieri. Ce a provocat totuşi reluarea conflictlui deschis? Spuneai că există acuzaţii dintr-o parte şi din cealaltă. Totuşi ce a declanşat violenţele de azi-dimineaţă?
Alexandru Beleavski, corespondentul Radio România Actualităţi la Kiev: Ca de obicei în aceste situaţii şi ca de obicei în evenimentele care se desfăşoară în Ucraina în ultimele zile, este foarte greu de spus cine a început. Puterea şi opoziţia se acuză reciproc. Administraţia prezidenţială a emis astăzi un comunicat în care a acuzat opoziţia că, în pofida armistiţiului, a recurs la acţiuni violente şi că, de fapt, s-a folosit de acest armistiţiu pentru a se regrupa şi a-şi înarma formaţiunile de autoapărare - care sunt, de fapt, nişte formaţiuni paramilitare. La rândul său, opoziţia consideră că puterea a încălcat acest armistiţiu.
Realizator: Aşadar, acuzaţiile continuă să vină şi dintr-o parte şi din alta. Imaginile care vin din Piaţa Independenţei din Kiev, care pot fi urmărite şi pe site-ul romaniactualitati.ro, sunt înfricoşătoare, sunt uneori imagini pe care îţi vine greu să crezi că le vezi şi că sunt adevărate. Mai este loc de dialog, în aceste condiţii?
Alexandru Beleavski, corespondentul Radio România Actualităţi la Kiev: Este întrebarea pe care şi-o pun aici la Kiev toţi, şi răspunsul este... mai bine zis, atmosfera este din ce în ce mai sceptică. Sigur, există întotdeauna loc de dialog. Astfel, de pildă, opoziţia consideră că astăzi chiar ar trebui să se întrunească parlamentul pentru a discuta reforma constituţională. Cu aproximativ zece minute în urmă, unul dintre comandanţii Euromaidanului a declarat că manifestanţii doresc - deci condiţia pusă de manifestanţi în acest moment, de activiştii Euromaidanului - ca Rada Supremă, Parlamentul, să voteze reforma constituţională care prevede revenirea la legea fundamentală din 2004 şi deposedarea preşedintelui Ianukovici de cea mai mare parte a prerogativelor sale actuale, pe care opoziţia le consideră puteri dictatoriale. Speranţa opoziţiei este ca peste aproximativ două ore să reuşească să adune în parlament cvorumul (...), majoritatea necesară pentru a vota această lege, ţinând cont că există şi presiuni externe în acest sens, însă este foarte greu de spus dacă acest lucru va fi posibil, mai ales că există şi informaţii că s-a dispus evacuarea sediilor administrative şi a sediului guvernului şi chiar a Radei Supreme de personal tehnic în această dimineaţă, din cauza violenţelor. Vom aştepta să vedem cum vor evolua lucrurile. Deocamdată este situaţia foarte confuză şi foarte tensionată şi violenţele continuă.