Zece tineri au murit "după ce au consumat droguri cu antrax"
Pe piaţa europeană circulă droguri contaminate cu antrax. Au fost înregistrate victime în Germania şi Marea Britanie.
16 Februarie 2010, 08:29
Pe piaţa europeană circulă droguri contaminate cu antrax, avertizează experţii Centrului European pentru Monitorizarea Dependenţei de Droguri şi cei ai Centrului pentru Controlul Bolilor Transmisibile.
Este vorba de heroina venită pe cea mai importantă rută de trafic, o hartă pe care este şi România. Astfel, există posibilitatea ca o parte din droguri să fi ajuns şi la consumatori români.
Peste 20 de tineri consumatori de heroină au fost infectaţi, iar 10 din ei şi-au pierdut viaţa în Scoţia şi Germania.
Primele cazuri au apărut în decembrie anul trecut, iar drogurile contaminate sunt încă în circulaţie, anunţă specialiştii.
Heroina care ajunge în Europa este produsă în Iran şi Turcia, cu opium din Afghanistan.
Cel mai probabil, tocmai materia primă, adică opiumul afghan, este contaminată cu antrax.
Astfel, în funcţie de cantitatea de opium contaminat, este posibil ca şi în lunile următoare să apră noi cazuri în rândul toxicomanilor europeni.
Antraxul sau cărbunele emfizematos este o boală infecţioasă comună omului şi animalelor care, netratată, este letală.
Se manifestă cutanat şi cauzează în primă fază complicaţii pulmonare.
Responsabilii europeni din domeniu au făcut o serie de rcomandări, printre care o creşetere a supravegherii în spitale, dar şi în centrele pentru toxicomani.
La finele anului trecut au apărut primele cazuri, la consumatorii de heroină din Scoţia, urmate de cazuri similare în Anglia, Germania sau Portugalia.
În România sunt peste 23.000 de dependenţi de heroină, conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Ţara noastră se află pe cea mai importantă rută de trafic de heroină către Europa de Vest, cunoscută ca „ruta balcanică”: Afganistan - Iran - Turcia - Bulgaria - România - Europa de Vest.
Anual, pe piaţa vest europeană ajung aproximativ 110 tone de drog fabricat cu opium afghan, peste 80% din cantitate prin această rută.
Heroina, derivat al opiului, a fost obţinută la sfârşitul secolului 19 prin sintetizarea morfinei.
Este catalogată ca drog foarte puternic, de mare risc şi este inclusă pe lista drogurilor narcotice de abuz, fiind interzisă în multe state.