Washingtonul "renunţă la dezvoltarea de noi arme nucleare"
SUA anunţă că vor distruge mii de rachete şi nu vor produce noi tipuri de arme nucleare.
Articol de Ionuţ Dragu, 01 Martie 2010, 18:39
SUA vor distruge complet mii de rachete şi nu vor dezvolta noi tipuri de arme nucleare, conform noii doctrine nucleare a ţării, al cărei text a fost trimis la 1 martie de preşedintele Barack Obama pentru o revizuire finală către Comisia de specialitate, relatează, în ediţia sa electronică, The New York Times.
În acelaşi timp, Washingtonul intenţionează să reducă numărul de rachete balistice în ţările Uniunii Europene, unde se află mai mult din raţiuni politice decât din cauza unor ameninţări reale, în opinia jurnaliştilor de la The New York Times.
Liderul de la Casa Albă a declarat anterior că documentul suspendă o serie de iniţiative militare adoptate de precedenta administraţie a lui George W.Bush.
Citând înalţi responsabili ai Ministerului american al Apărării, The New York Times scrie că noua doctrină militară impune interdicţie la dezvoltarea noilor tipuri de arme atomice, inclusiv a aşa-numitelor "bunker-Busters". Administraţia lui George W. Bush intenţiona să doteze armata americană cu bombe de penetrare la mari adâncime BLU-109.
Cu toate acestea, noua doctrină nucleară va orienta principalele fonduri spre laboratoarele unde vor fi perfecţionate bombele nucleare deja existente. După cum a declarat anterior vicepreşedintele american Joe Biden, arsenalul nuclear al SUA ar trebui redus în mod semnificativ, însă aceasta se va întâmpla numai în momentul în care întregul arsenal de rachete al SUA va fi fiabil.
În plus, potrivit The New York Times, Washingtonul intenţionează să-şi reducă prezenţa militară în Europa. În acest sens SUA au iniţiat deja consultări cu partenerii europeni cu privire la evacuarea rachetelor balistice de pe teritoriul acelor ţări ale UE unde prezenţa lor este determinată mai degrabă de motive politice decât de ameninţări militare reale. Printre acestea se numără Germania, Italia, Belgia, Turcia şi Olanda.
Europa se teme de programul de rachete al Iranului, suspectat că ar avea şi o componentă nucleară.
În acelaşi timp, doctrina nucleară a SUA îşi pune mari speranţe în ceea ce priveşte desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă american în Europa, conceput să ţină sub control situaţia din Orientul Mijlociu şi Golful Persic, conform The New York Times. La începutul lunii februarie, România şi Bulgaria şi-au făcut publică disponibilitatea de a găzdui pe teritoriul lor interceptoare de rachete şi radare, ceea ce a provocat opoziţia virulentă a Rusiei. SUA insistă că scutul lor antirachetă nu este îndreptat împotriva Moscovei.
În opinia Washingtonului, Iranul dezvoltă în secret propria sa armă atomică, ceea ce ar putea arunca Orientul Mijlociu într-un război nuclear.
Revizuirea doctrinei nucleare a SUA are loc de fiecare dată când vine un nou preşedinte la Casa Albă. Iniţial, se preconiza ca documentul să fie aprobat la 1 februarie 2010, însă a fost întârziat din cauza divergenţelor apărute între Barack Obama şi ministrul american al apărării Robert Gates.
Se aşteaptă ca varianta finală a documentului să stipuleze faptul că un atac preventiv nu poate fi aplicat împotriva unei ţări care nu dispune de arme nucleare.