Vulcanul Merapi ucide alte 77 de persoane într-o nouă erupţie
O nouă erupţie a vulcanului indonezian Merapi a dus la moartea a cel puţin 77 de persoane. Bilanţul total de la prima erupţie, la 26 octombrie şi până în prezent, este de 120 de morţi.
Articol de Paul Poteraşi, 05 Noiembrie 2010, 19:19
Cel puţin 77 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zeci au fost rănite vineri, într-o nouă erupţie foarte puternică a vulcanului indonezian Merapi, transmite Reuters.
"Bilanţul morţilor în erupţia din noaptea trecută se ridică la 77, iar bilanţul total, de la prima erupţie, la 26 octombrie (şi până în prezent), este de 120 de morţi", a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de salvare, Sutopo Purwo Nugroho, la Jakarta.
În această ultimă erupţie au fost rănite 156 de persoane "majoritatea suferind arsuri", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Zonele din jurul vulcanului au fost acoperite în cenuşă albă şi groasă, mai scrie Reuters.
Această erupţie este "cea mai puternică" de când vulcanul cel mai activ din Indonezia a intrat în faza de erupţie, la 26 octombrie, a declarat Surono, vulcanologul însărcinat cu monitorizarea sa.
Numărul evacuaţilor va creşte
Peste 100.000 de locuitori au fost evacuaţi până în prezent din satele din apropierea vulcanului.
Numărul va continua să crească, după decizia luată vineri de autorităţi de a extinde "zona periculoasă" de la 15 la 20 de kilometri, pornind de la vârf.
Vulcanul Merapi, considerat cel mai periculos din Indonezia, erupe o dată la patru-cinci ani.
Aproximativ 70 de erupţii au fost semnalate după secolul al XVI-lea, dintre care una devastatoare în 1930, când 1.400 de persoane şi-au pierdut viaţa.
Noua erupţie, care a început puţin după miezul nopţii, a devastat satul Argomulyo, aflat la o distanţă de 18 kilometru de crater.
Preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a cerut persoanelor evacuate "să aibă răbdare", avertizându-le că faza eruptivă poate dura mai multe săptămâni.
Acesta a adăugat că guvernul va acoperii pierderile de animale în cazul catastrofelul ştiindu-se faptul că locuitorii sunt dependenţi de acestea.
Zborurile au fost anulate pe aeroportul din Yogyakarta care a fost închis temporar vineri.
Vulcanoligii afirmă că activitatea vulcanului este mult mai rea decât în trecut şi că aceasta nu poate fi prezisă.