Vladimir Voronin "îşi păstrează imunitatea parlamentară"
Comisia Juridică a parlamentului din Republica Moldova a hotărât că argumentele procurorilor sunt insuficiente pentru ridicarea imunităţii parlamentare a liderului comunist Vladimir Voronin.
Articol de Cătălin Gomboş, 27 Septembrie 2010, 20:44
În Republica Moldova, procuratura generală a eşuat în încercarea de a obţine ridicarea imunităţii parlamentare a liderului comunist Vladimir Voronin, fost preşedinte al ţării.
Doi deputaţi afiliaţi Grupului Partidului Comunist din Republica Moldova au fost audiaţi luni de Comisia Juridică a parlamentului, Vladimir Voronin, acuzat de neglijenţă în serviciu de către procurori şi Anatolie Păpuşoi, acuzat de gestionarea ilegală a peste 600 de hectare de pădure.
În ambele cazuri, argumentele procurorilor au fost considerate insuficiente de Comisie, care a amânat luarea unei decizii.
"Au apărtut un şir de întrebări la care nu am primit răspunsuri şi am solicitat ca în termen de două zile Procuratura Generală să ne prezinte un şir de documente ca mai apoi să putem să le studiem, să verificăm aceste documente şi pe urmă, în şedinţa următoare, o să punem în dezbatere", a spus preşedintele Comisiei Juridice, Ion Pleşca.
Procurorii doresc ridicarea imunităţii fostului preşedinte Vladimir Voronin pentru că ar fi arătat neglijenţă în serviciu în timpul evenimentelor din aprilie anul trecut, când un tânăr şi-a pierdut viaţa, alte câteva sute de persoane au fost rănite uşor sau reţinute de forţele de ordine, iar clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului au fost devastate.
Vladimir Voronin consideră că dosarul său este unul politic şi îi acuză pe cei care îl instrumentează de lipsă de profesionalism.
"Toate la comandă, tot ce s-a făcut în starea de urgenţă, dar când se face de urgenţă, mâncarea nu este pe mese întotdeauna aşa cumsecade, ba este crudă, ba este prea fiartă, ba este arsă", a declarat Vladimir Voronin.
Imunitatea parlamentară poate fi ridicată şi după dizolvarea Legislativului programată marţi în perioada campaniei electorale cu votul majorităţii deputaţilor, majoritate pe care Alianţa pentru Integrare Europeană o deţine.